Notes d'història
Dimarts, 23 Setembre, 2014 - 16:43

MARC FERRI

Fuera de la natural condición de las tierras, el modo de beneficiarlas contribuye mucho á la escasez ó abundancia de las cosechas. Los beneficios conocidos son el estiercol, las cenizas de los rastrojos del año anterior, el revolver la tierra con la azada ó arado, matar y arrancar las plantas espontáneas (…) en muchas partes siembran hábas o rábanos por otoño y quando estan bien crecidas estas plantas se cortan, para que podridas en la tierra sirvan de estiercol (…) Muchos campos menos fértiles y más cenagosos se hallan divididos en dos porciones,...

Dimarts, 21 Gener, 2014 - 16:05

MARC FERRI

Fa poc més de 150 anys, a meitat del segle XIX, l'horta de València distava de ser l'entorn idíl·lic que sovint els urbanistes volem idealitzar. La vida era molt dura tant a l'horta com a la ciutat. De fet, els valencians –qui ho diria ara- teníem fama internacional com a poble rebel i incontrolable per les autoritats estatals. Sense anar més lluny, assassinàrem el 1843 al Cap Polític –Governador Civil- designat per Espartero. Miguel Antonio Camacho, un militar que pretengué sufocar per la força l'alçament popular en contra del govern.

Allò d'...

Dimarts, 1 Octubre, 2013 - 17:00

Corrien els anys seixanta del segle XX i l'horta de València era, com als segles anteriors, el rebost de la ciutat. Un entorn tan proper que, de fet, es mesclava obscenament amb els nous barris en expansió. Ací i enllà s'alçaven edificis ocupant antics camps de conreu. Sota les finques encara corria l'aigua de les sèquies.

A aquella València franquista i grisa, de l'any 1960 va arribar per primer colp un jove nord-americà d'Ohio, llicenciat en història, de 26 anys. Thomas Glick iniciava llavors la que hauria d'estar una intensa relació amb València –la seua segona terra, on...

Dimecres, 26 Juny, 2013 - 15:57

MARC FERRI
 
L’horta i la ciutat de València, de sempre, han tingut una relació turmentosa però, al temps, d’absoluta dependència mútua. No es concep l’horta sense la ciutat i –almenys fins no fa molt- no es concebia la ciutat sense la seua horta. La tensió d’aquesta relació ara és ben palesa, ja que la ciutat ha estat menjant-se literalment el seu entorn agrari –i a més amb molt males maneres, com ha apuntar recentment Víctor Algarra- però les difícils relacions no venen de nou.
    
Ciutat i horta han acabat per representar mons diferents, però...

Amics del Facebook