¡Acabem amb l’acaparament de terres!
¡La terra pels qui la treballen!
(Jakarta, 2 de març de 2012) El 17 d’abril és el Dia Internacional de les Lluites Camperoles, que commemora la massacre de 19 llauradores i llauradors que lluitaven per terra i justícia al Brasil el 1996. Cada any se celebra aquest dia a tot el món, en defensa de les llauradores i llauradors que lluiten pels seus drets.
Durant els últims anys hem patit l’aplicació de noves polítiques i d’un nou model de desenvolupament basat en l’expansió i expropiació de terrenys, conegut com acaparament de terres. El acaparament de terres és un fenomen impulsat per inversors i persones amb poder a escala local, nacional i internacional, amb la connivència de governs i autoritats locals, per controlar els recursos més preuats del món.
L’acaparament de terres ha provocat la concentració de la terra i recursos naturals en mans de grans inversors, propietaris de plantacions, empreses fusteres, hidroelèctriques i mineres, operadors turístics i immobiliaris, autoritats portuàries i d’infraestructures, etc. La conseqüència ha estat el desallotjament i desplaçament de poblacions locals-generalment camperols i camperoles-, la violació de drets humans i de la dona, l’augment de la pobresa, la fractura social i la contaminació ambiental. L’acaparament de terres transcendix les estructures
imperialistes Nord-Sud: les corporacions transnacionals involucrades estan basades en Estats Units, Europa, Xile, Mèxic, Brasil, Rússia, Índia, Xina, Sud-àfrica, Tailàndia, Malàisia, Indonèsia i Corea del Sud, entre d’altres.
Les institucions financeres, com els bancs privats, els fons de pensions i altres fons d’inversió, s’han convertit en agents poderosos en l’acaparament de terres, mentre se seguixen emprenent guerres per a prendre el control de les riqueses naturals. El Banc Mundial i alguns bancs regionals de desenvolupament estan facilitant l’acaparament de terres i aigua mitjançant la promoció de mesures i legislacions que afavoreixen a les corporacions, com el subministrament de capital i garanties per a inversors corporatius i el foment d’un model econòmic de desenvolupament destructiu i extractiu. En el interín, el Banc Mundial i altres institucions han proposat set principis per a la Inversió Agrícola Responsable (IAR) que haurien prevenir els abusos, però que en realitat donen legitimitat al acaparament de terres per part d’inversors públics i privats. La Via Campesina, juntament amb aliades i aliats claus, ha protestat en contra d’aquesta iniciativa durant els últims dos anys.
L’acaparament de terres és un fenomen global basat en la dominació corporativa de l’agricultura a través del control de la terra, l’aigua, les llavors i altres recursos. Molts governs i gabinets estratègics la justifiquen adduint que l’agroindústria modernitzarà les pràctiques agrícoles endarrerides i garantirà la seguretat alimentària per a tots. No obstant això, per molt difosos que siguin aquests arguments, s’ha demostrat que són completament falsos en el món real.
Els agents clau darrere de l’acaparament de terres donen prioritat a els guanys guanys per sobre del benestar de les persones: produeixen agrocombustibles en cas que fos més rendible que la producció d’aliments, i exporten la seva producció alimentària si això resulta més lucratiu que vendre-la al mercat local. En aquesta carrera per lucrar, l’agro-indústra està augmentant el seu control dels sistema de producció d’aliments, monopolitzant recursos i dominant en els processos de presa de decisions. Els grups de pressió corporatius tenen una forta inflencia política que sovint aclapara a les institucions democràtiques. A més, actuen amb la complicitat de
la classe dirigent local i nacional (comerciants, polítics i líders de comunitats), que no protegeixen al seu propi poble del saqueig.
L’acaparament de terres ha desposseït a llauradores i llauradors i pobles indígenes, especialment a dones i joves, dels seus recursos i mitjans de vida.
També està danyant el medi ambient. Els pobles indígenes i les minories ètniques es veuen expulsats dels seus territoris per forces armades, el que augmenta la seva vulnerabilitat i en certs casos ocasiona fins i tot l’esclavitud. Les falses solucions al canvi climàtic, basades en el mercat, com el concepte de moda de “l’economia verda”, estan aconseguint separar per sempre a les comunitats locals dels seus recursos agrícoles i naturals.
Així doncs, La Via Campesina fa una crida a totes i tots els seus membres i aliats, moviments de pescadors, organitzacions de treballadors agrícoles, grups d’estudiants i medi ambient, moviments a favor de la justícia social, per organitzar accions en tot el món el dia 17 d’abril per exercir una massiva demostració de resistència popular a l’acaparament de terres i destacar la lluita contra el control corporatiu sobre els recursos agrícoles i naturals.
Unim-nos i lluitem:
a .. Per aturar l’acaparament de terres i reclamar la terra presa. La terra hauria d’estar en mans dels qui la treballen!
b .. Per aplicar una reforma agrària integral per tal de dur justícia social a les zones rurals.
c .. Per acabar amb el control de la vida de milers de milions de persones, exercit per uns pocs inversors i empreses transnacionals.
d .. Per oposar-nos als principis de les “inversions agrícoles responsables “(IAR) proposades pel Banc Mundial, ja que mai pot ser “responsable” el fet que inversors i empreses acaparin terres agrícoles.
i .. Per reforçar el sistema de producció agrícola basat en la agricultura camperola i la sobirania alimentària.
Convidem a organitzacions, moviments i agrupacions i persones a que el 17 d’abril organitzen una acció directa, una projecció de vídeo, un mercat camperol, una ocupació de terres, un debat, una protesta, una exposició d’art, o qualsevol altra acció que destaque el mateix objectiu.
a .. Informa’ns dels teus plans per correu electrònic a viacampesina@viacampesina.org
b .. Subscriu-te a la nostra llista de correu especial, enviant un missatge en blanc a via.17april-subscriu @ viacampesina.net
c .. Envia’ns informes, fotos i vídeos de la teva acció!
d .. Publicarem un mapa d’accions a tot el món a www.viacampesina.org
i .. Participa en el nostre esdeveniment a Facebook