Açò és patrimoni, i què?
No s'ha fet res amb el pla per recuperar les restes del primer molí àrab de l'horta, trobades el 1996 a València
El patrimoni arqueològic espera sota terra el final de la crisi econòmica
L'horta valenciana s'exalça com un dels pilars sobre els quals s'edifica l'imaginari col·lectiu de València. L'horta va poder estendre's i créixer gràcies a la tasca del Tribunal de les Aigües. I, aquest, al seu torn, ha proporcionat a la ciutat la distinció de Patrimoni Immaterial de la Humanitat. La Unesco reconeix que es tracta d'"un testimoni únic de la justícia i el govern democràtic i autogestionari de les aigües per part dels llauradors andalusins en l'àmbit de les hortes que envoltaven les grans ciutats de la façana mediterrània de la Península Ibèrica". Precisament eixe jurat de regs dirimia els conflictes de diverses sèquies, entre elles la coneguda com la Rovella.
L'aigua d'aquesta sèquia que travessava l'avui anomenat barri del Carme movia el molí àrab que es va descobrir el 1996 al carrer de Salvador Giner. Es va trobar en un solar arran dels treballs arqueològics previs a una construcció d'habitatges privats. Va ser una gran troballa, i com a tal es va celebrar llavors. Un tros de la història de la ciutat, del seu passat islàmic, el primer testimoni material de l'horta de València, una expressió de la civilització de l'entorn, de la sofisticació de la cultura andalusina. Es van adoptar mesures en conseqüència: s'anuncià la seua protecció, es modificà el Pepri del barri, s'elaboraren diferents informes, es llançaren proclames polítiques sobre la importància del patrimoni…
El 2006, el concejal d'Urbanisme, Jorge Bellver manifestava que un estudi de detall permetria crear un espai lliure d'ús públic de més de 1.100 metres quadrats que se situen al voltant de les ruïnes del molí islàmic i en una plaça interior.
Avui, les restes del molí d'època islàmica, amortitzat en època califal, són més restes que mai, com mostren les imatges. Calia solucionar diferents qüestions legals i procedimentals, però mai s'ha fet el que deia que es faria i mai s'ha posat en valor el descobriment arqueològic. Va caure en el sac sense fons dels projectes publicitats però mai realitzats, com en el pla de la muralla àrab de València.
Ara, el grup municipal socialista de l'Ajuntament de València presentarà una moció que, al mateix temps que denuncia la situació, pretén salvar, conservar i exhibir el que queda de molí àrab. "És lamentable el que ha passat amb aquesta joia arqueològica i posa de manifest el veritable interès dels governants de València pel seu patrimoni", afirma el regidor socialista Salvador Broseta. "I recordem que les restes arqueològiques, declarades bé de rellevància local, es van trobar a més, en un àmbit que també forma part d'un bé d'interés cultural com és Ciutat Vella", afegix el regidor.