Josep Montasell Dorda: “Pot ser sostenible una ciutat sense espai agrari?”
La revista agrocultura ha publicat una llarga entrevista a Josep Montasell Dorda, director director del Parc Agrari del Baix Llobregat, una zona d'horta històrica enclavada en una zona amb alta pressió urbana, en aquest cas a l'àrea metropolitana de Barcelona, i moltes de les seues reflexions són perfectament traslladables a l'horta de València.
Presentem ací la introducció i inici de l'entrevista, descarregable sencera al final de l'article
Alba Gros / Agrocultura
L'amenaça de la instal·lació d'Eurovegas al Baix Llobregat ha estat el detonant per entrevistar finalemnt en Josep Montasell, un gran defensor dels espais agraris que concreta la seva voluntat com a director del Parc Agrari d'aquesta comarca i també com a membre d'una comissió tecnocientífica de la Fundació Agroterritori. És un home de talla rodona, amb una barba blanca que es fa mirar i de conversa franca i decidida. Sap que l'agricultura no ocupa el lloc que es mereix en les preocupacions dels polítics, però continua bregant perquè els espais que voregen les ciutats mantinguin una funció agrària malgrat les enormes pressions urbanístiques. I ho té molt clar: "Els hortets han de ser a la plaça Catalunya, al mercat del Puigmercadal o allà on sigui, però no es poden menjar espai productiu".
Vostè diu que l'agricultura es pot abandona, museïtzar o bé gestionar. Què estem fent en aquest país?
La tendència és a museïtzar-la. Per exemple un municipi manté tres pagesos i els ensenya com un element de pervivència del passat: "Érem un poble pagès i encara ens en queden tres!". I a més els deixa només els retalls de terra que quedin, fragmentant l'activitat pagesa. I una cosa que està rosegada a trossos és museïtzar, és deixar els pagesos a precari tota la vida, vivint conflictes en un territori sota pressió urbanística.