Mentre Oracle Racing ultima la liquidació de la seua mercantil a Espanya, la Marina Reial Joan Carles I segueix hivernant a l'espera de la definitiva cessió de la dàrsena interior per part de l'APV a la ciutat entre desembre i gener
A. Mohorte / Valencia Plaza
El BMW Oracle Racing solta amarres definitivament de València més de dos anys i mig després de la seua victòria davant el suís Alinghi en la 33a edició de la Copa Amèrica. Rebeca Lizasoain Brandys figura ja com a liquidadora única de la societat creada per donar suport a l'equip esportiu des de la designació el 2004 de València com a seu de la competició.
Amb la derrota de l'equip helvètic, que havia escollit la ciutat per defensar la copa de les cent guinees el 2007 i el 2010, la ciutat es quedava sense la competició i amb una dàrsena completament renovada però sense utilitat. El compromís que la zona no quedaria abandonada com va passar amb el recinte de l'Expo de Sevilla de 1992 no s'han complert per les traves administratives sorgides per al canvi de propietat de la dàrsena i la manca d'empreses interessades en les ofertes que s'han plantejat per a la seua explotació.
Fonts relacionades amb el projecte reconeixen que la manca de sintonia entre el Govern espanyol de José Luis Rodríguez Zapatero i el consistori dirigit per Rita Barberá va impedir tancar l'acord per a la concessió a l'Ajuntament de València de la dàrsena, propietat de l'Autoritat Portuària de València, entitat en la qual es troben representades tant l'Administració espanyola com l'autonòmica i la municipal.
CANVI DE GOVERN, CANVI D'ACTITUD
La victòria electoral de Mariano Rajoy ha permès encarar les negociacions i ja es proposa una data per concloure el procés: entre desembre de 2012 i gener de 2013. Amb vista a la revitalització del conjunt, el passat 15 de juny va ser designat com a nou director general Pablo Landecho.
Excap de gabinet de Francisco Camps, este llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat de Navarra, Màster en Assessorament Fiscal d'Empreses i amb experiència en els despatxos de Garrigues, Andersen i Broseta Advocats, està dirigint l'elaboració d'un pla financer, associat a un pla d'usos, per respondre al deute de 320 milions d'euros contret amb l'Institut de Crèdit Oficial (ICO), el cost de la construcció del canal de la dàrsena.
Per agilitzar el procés d'explotació, en el Consorci ja s'estan començant a elaborar els plecs de condicions per als concursos que es convoquen en tant la ciutat assumisca la propietat del recinte.
Un cas diferent és la comercialització dels 600 amarratges esportius que flanquegen el canal de la Copa Amèrica, ocupats en un 50% tot i ser dels més econòmics de l'entorn de la capital, o dels magatzems històrics, en els quals s'han celebrat actes i fires menudes però es preveu que siguin replantejats des d'un punt de vista comercial.
VELLES SEUS I NOU EDIFICIS
No obstant açò, la infraestructura més cridanera del complex segueix en dic sec. Es tracta de les 12 bases que van ocupar els equips que van disputar el 2007 la copa Louis Vuitton i el desafiament final, de les quals únicament tres es mantenen ocupades i al dia en els pagaments del lloguer al Consorci.
Es tracta de les seus del Desafiament Espanyol 2007, conegut com el Iberdrola, que actualment ocupa l'equip paralímpic espanyol de vela, i les del United Internet Team Germany i el Victory Challenge, en les que mantenen les seues bases operatives eixos equips de regates. La data en què expira cada contracte és diferent, però fonts del Consorci asseguren que en tots els casos es volen renegociar per oferir unes noves condicions.
La resta estan buides o 'okupades', com passa amb la de la Xina Team, contigua al moll de pescadors, i en la qual actualment s'emmagatzemen xarxes i diversos aparells. De tota manera, només dues d'elles han eixit a concurs, les de BMW Oracle Racing i del Mascalzone Llatí-Capitalia Team, però van quedar desertes pel curt període de temps en què es concedia l'explotació.
NOVES CONDICIONS
Un cop cedits els terrenys la intenció dels responsables del Consorci és elevar de cinc fins a un màxim de 35 anys el període d'explotació per fer-lo més atractiu i facilitar que les adjudicatàries puguen repercutir els costos d'adequació de les instal·lacions (que inclouria la construcció d'uns nous edificis) d'una forma més viable.
Fins ara, diverses empreses s'han posat en contacte per valorar la seua instal·lació. Entre les més conegudes han estat l'equip espanyol HRT de Fórmula 1, que finalment va optar per instal·lar-se a Madrid i l'acceleradora d'empreses Plug & Play, que ha optat per un immoble al centre de València, en el qual preveu continuar fins que el seu projecte li exigisca buscar unes instal·lacions majors.
Fonts coneixedores del procés reconeixen que Landecho està realitzant un intens treball en els quatre mesos que fa que és al càrrec, però no ha aconseguit apagar les crítiques sobre la seva remuneració, que superen àmpliament la del president de la Generalitat, Alberto Fabra, tot i haver estat retallades respecte a les del seu antecessor a la dàrsena, que percebia pel lloc uns 167.000 euros anuals.