Per L'Horta · Defensem el territori

foto-presentacio-xarxa.jpg

La Xarxa Valenciana per l’Aigua Pública es presenta en societat

Sota el lema “S’escriu AIGUA, es llegeix DEMOCRÀCIA” es va presentar a València el passat dijous, vespra del Dia Mundial de l’Aigua, el manifest constitutiu de la Xarxa Valenciana per l’Aigua Pública, que arranca amb la participació de 18 entitats representatives del món ecologista, sindical i social del País Valencià.

En juliol de 2010 l’Assemblea General de les Nacions Unides va declarar que el dret a l’abastament i sanejament adequat és "un dret humà essencial per al ple gaudiment de la vida i de tots els drets humans". En aquest sentit les organitzacions que conformen la Xarxa s'han adherit a la Iniciativa Ciutadana Europea "El dret a l'aigua i el sanejament com a dret humà. L'aigua no és un ben comercial, sinó un ben públic!" que te com a objectiu assolir 2 milions de signatures en la Unió Europea abans de setembre per a ser tramitada davant el Parlament Europeu. La Xarxa Valenciana per l’Aigua Pública anima a tota la ciutadania a donar suport a aquesta iniciativa a través de la signatura electrònica en la web. 

Aquesta Xarxa neix amb la vocació de reivindicar la consideració de l’aigua com un bé comú i com a dret humà bàsic que exigeix un model de gestió que no es subordine a l’obtenció del benefici privat i que garantisca l’eficàcia, la solidaritat, l’eficiència, l’equitat, el control democràtic dels operadors dels serveis de l’aigua i la conservació dels ecosistemes aquàtics.

El seu objectiu és servir com a espai d’encontre, reflexió i treball comú de les entitats i persones interessades en la gestió pública i el control democràtic de la prestació dels serveis d’abastiment d’aigua potable i sanejament.

Des de la Xarxa Valenciana per l’Aigua Pública, les entitats que la conformen defensen un model de gestió pública que combine la qualitat i l’eficiència en la prestació del servei, amb la transparència i la participació ciutadana en la seua gestió. Un model de gestió que entenga i assumisca plenament que una bona salut dels ecosistemes aquàtics és la garantia bàsica de satisfacció de les necessitats humanes a llarg termini. És a dir, una manera de gestionar aquests serveis públics essencials que siga conscient que l’eficiència i l’equitat en la gestió del sistema només es garanteix amb professionalitat, transparència, accés a la informació, rendició de comptes, participació activa dels treballadors de les pròpies empreses i control públic directe de la ciutadania.

Els propòsits de la Xarxa es resumeixen en 4 punts:

1) Defensar el cicle integral de l’aigua com a bé públic, gestionat al 100% des del sector públic, evitant la seua mercantilització i la seua conversió en objecte de lucre i d’especulació, així com denunciar totes les activitats que vagen encaminades a la privatització total o parcial de la gestió del cicle integral de l’aigua i dels serveis d’aigua i sanejament.

2) Donar suport i promoure iniciatives al País Valencià contra la privatització dels serveis de l’aigua i per la remunicipalització dels ja privatitzats.

3) Exigir i ajudar a implantar nous models de gestió pública de l’aigua que combinen la qualitat i eficiència del servei, amb la transparència i la participació ciutadana, tot sensibilitzant i informant tant a la població com als responsables públics.

4) Coordinar els esforços que s’estan realitzant al nostre país amb el moviment internacional contra la privatització de proveïment i sanejament i per la consecució efectiva del dret humà a l’aigua.

La presentació de és sols el punt de partida i una invitació a unir-se a aquesta iniciativa oberta a totes les entitats i persones interessades en assolir aquests objectius mitjançant la seua adhesió al Manifest, enviant un correu electrònic a xarxapv.per.aiguapublica@gmail.com.

Des de la Xarxa s’està treballant en la posada en marxa d’una plana web com a eina d’informació; la difusió del model de gestió pública i democràtica de l’aigua; la proposta d’iniciatives parlamentàries i municipals; l’elaboració d’un mapa sobre l’estat i característiques de la gestió urbana de l’aigua als municipis del País Valencià, ja que hi ha una manca important d’informació sistematitzada sobre aquest tema al nostre territori; i, l’ampliació de la Xarxa i creació de grups de treball a Alacant i Castelló.

ENTITATS QUE INTEGRADES INICIALMENT EN LA XARXA VALENCIANA PER L’AIGUA PÚBLICA:

Acció Cultural del País Valencià
Acció Ecologista – Agró
Asociación Matriarcal
ATTAC – País Valencià
Comissions Obreres del País Valencià – CCOO-País Valencià
Confederació d’Associacions de Veïns i Consumidors de la Comunitat Valenciana – CAVE-COVA
Coordinadora de Agricultores y Ganaderos de la Comunidad Valenciana – COAGCV
Enginyeria Sense Fronteres – València
Federació d’Ecologistes en Acció del País Valencià
Federació d’indústries i Treballadors Agraris – País Valencià – Unió General de Treballadors – FITAG-PV-UGT
Fundació Nova Cultura de l’Aigua
Intersindical Valenciana
L'Alficòs – Consum Ecològic (Petrer)
Plataforma per la Sobirania Alimentària del País Valencià
SEO-BirdLife
Unió de Llauradors i Ramaders del País Valencià
WWF-València
Xúquer Viu