Per L'Horta · Defensem el territori

Agroecologia.jpg

València acull el primer hort-escola per formar en horticultura ecològica

Revista Mercados

 

La localitat valenciana de Torrent posarà en marxa a l'abril el primer hort-escola de l'Estat espanyol, on els hortolans que s'hi inscriguen es formaran en horticultura ecològica, horts urbans i agroturisme, i faran pràctiques de cultius hortofructícoles sobre el terreny.

Es tracta d'una iniciativa desenvolupada per la xarxa d'Horts Compartits, que connecta als que volen cuidar el seu propi hort ecològic però no disposen de terrenys, amb persones o entitats que tenen els camps i els volen cedir temporalment, a canvi de compartir les collites.

El projecte està impulsat per l'ONG reforesta, dedicada a l'educació ambiental i declarada d'interès públic, i compta amb el suport de la incubadora valenciana de projectes socials Socialnest.

L'objectiu és crear una xarxa d'horts compartits tutelats (hort-escola) per tot l'Estat per oferir formació a persones interessades en dedicar-se a l'agricultura, però que no tenen les nocions i l'accés als camps de conreu.

El coordinador d'esta iniciativa, Santiago Corda, ha explicat que, d'eixa manera, els horticultors compartiran grans parcel·les i, a diferència dels horts compartits que es conreen amb una finalitat més lúdica, desenvoluparan una "activitat de lleure però amb un pes formatiu important".

El projecte d'hort tutelat o hort-escola arrencarà a l'abril en una finca d'1,5 hectàrees a la partida de l'Alter (Torrent), que porta diversos anys en desús i permetrà que una vintena de persones rebi formació "eminentment pràctica" i comence a "gastar l'aixada des del primer dia".

"Les parcel·les estaran llaurades, però els alumnes ja participaran en la instal·lació del reg per degoteig", apunta Costa, que considera important que comencen "des de zero" per desenvolupar-se en la recerca d'una futura eixida laboral.

S'impartiran sis hores setmanals en un curs anual fraccionat en mòduls trimestrals perquè a qui no li agrade "el puga deixar sense la sensació d'haver perdut molt temps".

El curs té una matrícula de 29 euros i una quota mensual pel mateix import, tot i que ofereixen descomptes d'un 20% per a aturats, estudiants, jubilats i socis de determinades associacions.

Els horticultors comptaran amb tutories en matèria d'agricultura ecològica ja que molts d'ells "no tenen la suficient formació i experiència per llançar-se a posar en marxa un hort ecològic sense assessorament".

"Volem atendre a persones que amb el temps descobrisquen que açò pot ser una vocació o fins i tot una possible eixida laboral a mig termini", explica Costa.

Per açò, la finalitat última seria la creació d'una cooperativa que agrupe eixos hortolans i, a mesura que s'especialitzen, cedir parcel·les de terra progressivament més grans perquè les vendes dels productes "revertisquen en les seues pròpies butxaques".

El primer any d'hort escola serà "de prova", segons Costa, de manera que la producció es dedicarà a "l'autoconsum de les dues parts", com en els horts d'oci, tot i que l'excedent serà lliurat a ONG o es gestionarà amb el consistori seu lliurament a famílies de la localitat.

Aquesta setmana està previst que els alumnes visiten les parcel·les i reben una xarrada sobre els beneficis de l'agricultura ecològica enfront de la tradicional a càrrec de la presidenta de la Societat Espanyola d'Agricultura Ecològica, María Dolores Raigón, abans de iniciar-se en eixa aventura.