Per L'Horta · Defensem el territori

Fem de la platja de l’Ahuir un espai natural protegit

Els darrers dies, l’alcalde de Gandia, Arturo Torró, ha anunciat que convocarà un concurs nacional d’idees per tal d’urbanitzar la platja de l’Ahuir, cobrint així aquest paratge de ciment i apostant per un model de rajola que s’ha manifestat ja com un autèntic fracàs econòmic i que és perillosíssim per al medi ambient.

La platja de l’Ahuir és possiblement un dels trams de platja verge més extens del País Valencià, situat entre les platges de Gandia i Xeraco i la marjal de Xeresa, amb una extensió de 2 milions de metres quadrats. A l’Ahuir es troben les restes de l’antiga Dehesa de la Safor, una restinga o barrera que va anant omplint-se fins a separar de la mar una antiga albufera, a partir de la qual naixeria l’actual marjal.

Excepte els primers 100 metres des de la costa, aquest entorn està inclòs com a sòl urbanitzable, malgrat que es troba dins del perímetre d’influència o protecció de dues marjals incloses en el Catàleg de Zones Humides, a saber les Marjals de la Safor i la Desembocadura del Riu Vaca. Aquests espais, així com també les dunes de la mateixa platja, són Llocs d’Interés Comunitari de la Xarxa Natura 2000.

L’Ahuir és la sortida natural al mar de les Marjals de la Safor. Com a ecosistema protegit per la seua natura humida, la marjal trobaria en la protecció de la seua continuació litoral un valor ecològic afegit.

Exigim així que la platja de l’Ahuir siga declarat Espai Natural Protegit i siga regenerada per tal de de donar a Gandia una varietat d’ecosistemes i una singularitat única en les comarques del voltant.

Vídeo: Plataforma pels Pobles de la Safor / Melderomer Col·lectiu Audiovisual