El còlera de 1885 a Museros (I)
Francesc Alcaina
El còlera és una malaltia infecciosa produïda per un bacteri que es transmet per l’aigua i pels aliments contaminats. Una vegada infectada la persona la incuba ràpidament i comencen a manifestar-se els símptomes: vòmits, diarrees fortíssimes, dolors de panxa, pal·lidesa i apatia, que condueixen en pocs dies a la mort per deshidratació si no es tracta. Prové de la Índia, on és endèmica. Durant el segle XIX hi va haver diverses epidèmies de còlera per tot el món en les quals varen morir milions de persones. La primera que arribà a la península Ibèrica fou en 1833 i la més mortífera ho feu en 1885. D’aquesta darrera epidèmia tenim prou informació en premsa del seu efecte al nostre poble on, ja vos avise, fou devastadora.
Museros, en 1885, tenia totes les paperetes per patir-la de manera severa: no hi havia clavegueram ni hi havia condicions higièniques en general, la matèria fecal de persones i animals feia cap als camps d’on s’alimentava la població, es bevia dels pous que s’infectaven fàcilment per les corrents subterrànies, i no teníem atenció mèdica, molt menys seguretat social. A això cal afegir el nivell cultural, ja que la totalitat de la població eren llauradors que sabien del seu ofici, però l’índex d’analfabetisme era altíssim. La pobresa era la tònica dominant i l’economia era de subsistència, qualsevol mala època com aquesta duia a la manca de jornals, l’abandó de les collites i directament a la fam.
El primer cas de còlera, després de la preocupació que generà l’esclat epidèmic a Marsella, fou a Novelda per l’Agost de 1884. Per novembre es dóna notícia d’una infecció i mort a Beniopa, també a Alacant. Per març del 85 es donen els primers casos a Xàtiva i el 13 d’abril es declara el primer cas a la ciutat de València, a la plaça de Pellicers. Mentre l’epidèmia s'estenia per pobles i ciutats valencianes les autoritats es debatien entre l'ocultació o la publicació, i una vegada ja no es podia ocultar començava la presa de mesures diverses que tranquil·litzaren a la població, com fumigacions que no tenien cap efecte, establiment d'hospitals i llatzerets on retenien a sospitosos de patir la malaltia, i per fi l’estigmatització; marcaven trens com “bruts” o “nets” i arribaren a aïllar pobles sencers d’on no podia entrar ni eixir ningú, condemnant-los a la ruïna i a la fam.
La gent dels pobles de l’Horta, pobra i desassistida per les autoritats, intentava buscar remeis en la rumorologia o en la religió. Arribà a dir-se que fumar molt protegia contra la malaltia, altres improvisaven caretes i molts pregaven sense descans a la Mare de Déu dels Desemparats o a Sant Lluís Beltran. Molta gent dels nostres pobles anava devotament a peu a visitar la Verge del Puig per a ungir-se amb l’oli dels seus fanalets per que deien que els protegiria contra l’epidèmia. Quan arribaven allà el rector d’aquell poble els venia l’oli a bon preu.
Per la seua part la comunitat mèdica també es movia. A principis d’any Amalio Gimeno, catedràtic de la Universitat de València, havia aconseguit aïllar i cultivar el bacteri del còlera a demanda de les autoritats valencianes, i ell i Pascual Garín establiren contacte amb el doctor Jaume Ferran, de Tortosa, que estava també estudiant l’epidèmia i ja havia aconseguit una vacuna. La situació s’agreujava i per fi Gimeno i Ferran instal·len el seu laboratori a València. I ara ve el més sorprenent del cas: no se quines intrigues polítiques i personals feren que sorgira una corrent d’opinió mèdica contrària a la vacuna Ferran, fins i tot Ramon y Cajal es posà en contra seua, fent que les autoritats de Madrid i per tant les de València negaren l’ajuda i desistiren de promocionar la inoculació massiva d’una vacuna que després, als anys, es va demostrar bona. Ferran i Gimeno feren el que pogueren amb els seus mitjans i fins i tot arribaren a vacunar poblacions senceres.
Precisament en una notícia de premsa relativa a les inoculacions de la vacuna Ferran on trobem la primera referència directa al nostre poble:
EL IMPARCIAL (10-6-1885)
Últimas notícias de Valencia. (por despacho de nuestro redactor corresponsal).
Valencia 8, 11:30 de la noche (recibido el 8 a las 3 de la tarde)
Hoy ha mejorado algo el aspecto sanitario de esta capital. Con este motivo el espíritu público ha reaccionado bastante, desvaneciéndose en parte la alarma de los últimos días.
En la noche última ha fallecido el médico forense Sr. Serrano Songel, que recientemente había visitado el pueblo de Alboraya.
A las diez de la mañana de hoy ha comenzado la vacunación anti-colérica. Han sido inoculadas más de cien personas, en su mayoría socios del Ateneo. Entre ellos figuran abogados, militares, médicos, catedráticos, ingenieros, propietarios, comerciantes y periodistas. Se han vacunado también los Sre. Teodoro Llorente i D. Federico Madariaga.
Desde las tres de la tarde hasta las nueve de la noche se ha inspeccionado a los vacunados para estudiar los efectos que en ellos produce la inoculación. La contraprueba se verificará otro día. Mañana emprenderá la comisión su anunciado viaje al Puig.
López Allué
Valencia 9 (9 de la noche)
Acabo de regresar del pueblo del Puig, uno de los más azotados por la enfermedad reinante. Para que se comprenda la verdadera intensidad del flagelo , debo advertir que El Puig tiene 1.700 habitantes.
La epidemia se presentó en este pueblo en la segunda quincena de Mayo, y desde entonces ha habido unas sesenta invasiones y veinte defunciones. Aunque los datos oficiales son muy incompletos, me dicen que en El Puig las defunciones por año en tiempos normales no pasan de cincuenta.
En dicho pueblo había hoy siete enfermos de cólera; pero la gente no estaba alarmada, pues da poca importancia al número de casos, relativamente pequeño. Puig es en estos días el centro de una gran peregrinación o romería que afluye de Valencia y de todos los pueblos inmediatos que están siendo víctimas de la epidemia. Llenos de fe van todos en busca de aceite que fluye de la lámpara de la Virgen llamada de Milagro de los Carreteros de que he hablado en una de mis cartas.
La aglomeración de creyentes es tan grande que el domingo último, para mantener el orden , fue necesario que interviniera un piquete de carabineros. La capilla en que ha sido instalada la Virgen permanece constantemente abierta, para que los fieles puedan contemplar la imagen y recoger la corta cantidad de milagroso aceite que con afán solicitan cuando van en busca de salud por la fe.
A pesar de ese fervor de las gentes, en Puig se han vacunado sesenta y siete personas en presencia de la comisión oficial. En ese número había hombres, mujeres y niños. Y tengo la evidencia de que se hubieran vacunado muchos más si se hubiera avisado con tiempo la ida de la comisión.
En el mencionado pueblo se presentó a la comisión el cura párroco de Museros, pueblo castigadísimo por la epidemia, que tiene 300 vecinos. Fue una escena triste y conmovedora la que presenciamos cuantos en la comisión nos hallábamos. Con voz entrecortada y temblorosa, el respetable sacerdote refirió el cuadro de miseria y desolación que presenta Museros. Familias enteras antes medianamente acomodadas apenas tienen que comer, pues todas las faenas se han paralizado, y además han consumido sus recursos en atender al cuidado de los enfermos y enterrar a los muertos.
El primer caso de cólera ocurrió el 16 de Mayo. Desde entonces las invasiones han llegado a 180, y las defunciones a 87. Sólo en las últimas veinticuatro horas ha habido ocho invasiones y cuatro defunciones. Quedan aún muchos enfermos, entre ellos algunos convalecientes. Han abundado los casos fulminantes. En cuatro horas fallecieron tres individuos de una misma familia.
Con lágrimas en los ojos, el citado sacerdote se lamentaba de que en Museros no hubiera botica, ni elemento alguno para sanear las viviendas, muchas de ellas pobres, destartaladas e infectas. Y para mayor desdicha, Museros sólo tiene un médico, a quien es de todo punto imposible cuidar de tan gran número de enfermos. En ese pueblo, las defunciones anuales, en tiempo normal, eran treinta próximamente.
‘Museros –decía el cura- es un pueblo totalmente abandonado. Allí no hay más recursos ni otros auxilios que los de la mutua caridad entre vecinos que, en su inmensa mayoría, son pobres.’ Y el buen hombre, entre sollozos, me rogaba que pidiera al gobierno protección para Museros. Como entiendo que esta petición es con justicia reclamada, espero que EL IMPARCIAL se hará intérprete de los ruegos de Museros. Dicho sacerdote ha venido a Valencia á dar cuenta al gobernador del estado de aquel pueblo y á pedirle que envie algunos recursos para aliviar en lo posible su desdichada situación.
LÓPEZ ALLUÉ
Després d’aquesta impressionant declaració convé que fem alguns comentaris. La malaltia es presentà a Museros a mitjans maig i en tres setmanes moriren 87 persones, probablement la tercera part dels difunts foren xiquets i xiquetes, doncs aquests es deshidraten abans en tindre menor massa corporal. El rector comenta que a Museros vivien 300 veïns quan és conegut pel cens de 1881 que a Museros habitaven al voltant de 1000 persones. Interprete que el 70% dels muserencs i muserenques havien fugit del poble. El mateix sacerdot parla literalment de “pueblo abandonado” i encara que es pot interpretar d’altres maneres també tenim retalls d'informació d’altres pobles que il·lustren la qüestió, per exemple:
EL GLOBO (11-6-85) …en Játiva se han cerrado algunas fábricas, y las demás seguirán el mismo camino, pues no es posible dar salida a los productos con los cordones, fumigaciones y lazaretos. Las casas de comercio se cerrarán también, porque los jornaleros, que son los únicos que han quedado en dicha población, carecen de recursos…
LA ÉPOCA (19-6-85) …De Buñol escriben a El Mercantil: «Si tenemos asistencia facultativa cumplida la debemos a la abnegación y heroísmo de dos médicos forasteros, uno de los cuales ha perdido a su idolatrada esposa, víctima del cólera morbo. Carecemos en absoluto de alimentos para los enfermos. Ni aun pagando precio cuádruple del corriente se encuentra una gallina ni un par de huevos. La mayor parte de las familias han emigrado y andan errantes por las montañas cobijándose debajo de las chozas de ramaje que con sus manos fabrican…
L’hivern havia sigut dur, moltes collites es gelaren i la primavera dugué el còlera. Apresa i corrent gran part de la població abandonà el poble, probablement molts s’establiren com pogueren pel terme o pegaren més amunt on de segur no serien benvinguts. Els que no varen poder fugir per tenir malalts o per pura pobresa es trobaren en un carreró sense eixida. Els camps restaren abandonats i prompte vingué l’escassesa d’aliments, ni pel pocs que podien tindre algun diner. El Cementeri Vell, ben segur, es veié desbordat i costaria grans esforços fins i tot soterrar els cadàvers. Quan ocorria una mort, segons conta ma mare, poant en la memòria familiar, treien una cadira al carrer per avisar que parara el carro que tots els dies retirava els cadàvers de les cases. Tot això es veié agreujat per la incomunicació forçosa del poble que varen imposar les autoritats de València que impedia, o almenys dificultava molt, anar a buscar aliments o auxili fora del poble. De tota manera tampoc hi havia molt a fer, doncs els pobles veïns estaven per l’estil. Els altercats per l’Horta es reproduïen, les tartanes dels metges sovint eren apedregades i la població recelava de tot, la guàrdia civil vigilava i defensava trens i metges com podia, dissuadint altercats. Sobre tot el sentiment de pànic era generalitzat.
El testimoni del rector (Francisco Delgado, vicari, per ser més exactes) fou un gest heroic. Aconseguí que el nostre poble eixira a les publicacions periòdiques regionals i nacionals. Qui sap si la corporació municipal romangué al poble o se’n va anar, però el que sí que sabem és que un rector feu un acte notable per la seua parròquia. Els resultats de la columna de López Allué no es feren esperar, encara que, com vorem foren minsos. El IMPARCIAL del 11-6-85 duia la següent notícia, referida a poques hores després de la terrible declaració:
Valencia 10 (12:30 madrugada)
En vista de la gravedad que ofrece el estado sanitario del pueblo de Museros, la comisión oficial se ha reunido esta noche y acordado visitarlo hoy a las diez de la mañana. Los corresponsales de los periódicos formaremos parte de la expedición.
Es objeto de vivos y desfavorables comentarios la conducta observada por la autoridad gubernativa, a la que se culpa de las dificultades con que tropieza la comisión en el cumplimiento del difícil y penoso encargo que le ha sido confiado.
El estado de la salud pública en Valencia continua igual al que he comunicado en mis últimos despachos.
LÓPEZ ALLUÉ
I continua a rengló seguit:
Valencia 10 (11:40 noche)
A pesar del acuerdo tomado anoche por la comisión, se ha suspendido el viaje al pueblo de Museros, pues habiendo resuelto el gobernador acordonarlo, el viaje es por ahora de todo punto imposible. Dícese que la comisión irá mañana a Játiva.
El doctor Ferran se muestra muy muy contrariado por las dilaciones que la comisión oficial emplea en los experimentos de la vacuna. Con sus reparos y observaciones a la actitud de la comisión, nada ha conseguido ni espera conseguir. Aquí el número de defunciones continúa siendo mayor que de ordinario.
Acabo de revacunarme.
LÓPEZ ALLUÉ
EL Governador va dir “no” i Museros es quedà sense vacuna. “No” per que estava incomunicat, Museros seria una illa de mort i fam oblidada del món.