L'entitat del barri presenta un pla per recuperar el Molí dels Frares i un mercat que servisca per a la venda directa als llauradors
P. MORENO / Las Provincias
Un mercat a la plaça de Campanar on els llauradors venguen els seus productes sense intermediaris? És soles una de les idees que apareixen en l'interessant estudi presentat ahir per l'associació de veïns de Campanar, el balanç d'un any d'estudis conjunts amb l'Estudi la Dula i Diagonal Studio. El projecte de recuperació de la Partida de Dalt persegueix la supervivència de l'horta, la seua rendibilitat i, de passada, evitar que acabe sent un dels sectors inclosos en la revisió del Pla General, on s'ha previst la construcció d'habitatges i un bulevard.
El president de l'associació veïnal, Pep Benlloch, va comentar ahir que el document es lliurarà a tots els grups polítics de l'Ajuntament perquè ho assumisquen. Abasta en total una superfície de 36 hectàrees, abans conegudes com el supermercat de la droga per albergar el major focus de venda a al detall d'estupefaents de València.
Però aquell malson de conductors encallats en camins d'horta en espera de rebre les dosis acabà, i els veïns busquen posar en valor la zona agrícola. Benlloch assegurà que «tots els camps estan en cultiu, fins i tot uns pegats al parc de Bombers on la gent ha fet horts menudets».
Es tracta ara, sosté el treball presentat ahir, de revaloritzar l'activitat agrícola, descobrir el patrimoni cultural que tanca la partida de Dalt i donar a conèixer fins i tot les possibilitats d'itineraris ciclistes pels voltants de la capçalera del vell llit del Túria.
Una de les claus, va comentar Benlloch després de la presentació, és la rehabilitació de l'alqueria Molí dels Frares, una construcció medieval que guarda unes pintures murals del segle XVII d'una batalla succeïda a la ciutat nord-catalana de Salses.
«Caldria netejar i acondicionar el seu entorn per promoure les visites i donar a conèixer el molí», va destacar, a més d'apuntar la possibilitat de crear una rèplica del mural per a la seua millor exposició.
Són només apunts d'un pla molt ambiciós per al qual s'ha comptat amb l'opinió dels veïns de la zona i d'algunes associacions interessades en promoure la conservació de l'horta. Una altra de les iniciatives que es presenta a l'Ajuntament és la creació d'una denominació d'origen del producte autòcton com una mesura per revaloritzar-lo.
Tampoc s'oblida el desenvolupament d'una experiència que ha tingut molt èxit en altres barris. Es tracta dels anomenats horts urbans, una mesura que podria fins i tot redundar en benefici dels llauradors per l'arrendament de les parcel·les afectades.
Amb l'aprovació definitiva de l'expedient de protecció del molí, el pas següent seria la seua rehabilitació gràcies a una escola-taller. I de cara a la difusió de les rutes ciclistes i per a senderistes, res millor que «col·locar panells explicatius dels valors arquitectònics, culturals i històrics de la zona».
En el pla cultural, el document parla de la creació d'un arxiu audiovisual basat en la memòria i coneixements dels agricultors de Campanar. Pel que fa a la divulgació, la proposta passa pro «crear rutes per a empreses turístiques, centres educatius i fins i tot esportius», al costat de la reobertura de la Casa de l'Aigua, ara sense cap ús en el vell llit.