Picanya al·lega contra el PGOU de València perquè planeja un polígon al costat de la seua horta
El consistori de l'Horta demana que el sòl es mantinga com protegit i que s'elimine també una ronda de trànsit que vol construir Barberá
LAURA SENA / Levante
L'àrea nord del terme municipal de Picanya, que limita amb València, està classificada com a sòl no urbanitzable de protecció agrícola i així s'ha preservat. Però ara aquest paisatge es pot veure alterat per les pretensions de creixement del «cap i casal» que ha projectat un polígon industrial i una zona per a equipaments al costat d'esta horta protegida, en el seu nou Pla General d'Ordenació Urbana, que està en fase d'exposició pública. Per açò, tal com ja va fer el 2010 quan es va presentar el primer projecte, l'Ajuntament de Picanya, dirigit pel socialista Josep Almenar, ha presentat al·legacions en contra de l'ordenació que pretén desenvolupar la popular Rita Barberá.
En concret, en el límit amb Picanya, l'Ajuntament de València ha projectat dos tipus de sòl. Des de la frontera amb el municipi de l'Horta i fins al traçat de l'AVE deixa una franja no urbanitzable d'especial protecció. Però des d'eixe punt i fins al barranc de Xiva, el consistori de València pretén convertir el terreny en sòl urbanitzable per a ús mixt industrial i terciari.
Per aquest motiu els serveis tècnics de Picanya hagin emès un informe desfavorable, que signa l'arquitecta tècnica municipal Maria Josep Dasí, i que ha servit de base per a les al·legacions presentades pel consistori, que va aprovar inicialment el ple.
En l'informe es recullen les principals al·legacions que Picanya ja va presentar el 2010 i els arguments amb els que van ser rebutjades per l'Ajuntament de València. També s'indica que del projecte de 2010 al de 2014 s'ha produït una variació en l'àrea entre l'autovia de Torrent a València i l'AVE, al classificar com a sòl no urbanitzable no protegit de reserva dotacional, atès que són terrenys que presenten certs valors agrícoles, però que tenen menys qualitat ambiental que altres.
Prohibir el CIS
Respecte a les al·legacions de Picanya, l'informe considera que en eixa última zona no urbanitzable no protegida són possibles usos «per exemple assistencials» que «encara alterarien més l'actual ús agrícola».
Per açò, Picanya demana que es mantinguen com a terrenys protegits i que es limite al màxim l'ús que poden tenir, «prohibint expressament la instal·lació d'un Centre d'Inserció Social (CIS), els usuaris serien expresidiaris en fase de rehabilitació. De fet, aquesta és una de les batalles que van plantejar fa anys els municipis de Picanya i Paiporta, quan el Govern central va pactar amb València la seva ubicació en aquest punt. L'alcalde de Picanya es va mostrar partidari que s'instal·lés al centre de València, com estan en altres ciutats, o bé proposar una ubicació alternativa que també va defensar Paiporta.
Una altra de les al·legacions fa referència a la via pecuària que es veurà envaïda per la futura zona industrial de València, si s'aprova el PGOU. A Picanya, els tècnics consideren que «és impossible evitar major afluència de trànsit», especialment pesat, «per una via pecuària al costat d'un polígon industrial». D'altra banda, el consistori considera que la construcció d'una xarxa de pluvials en aquest punt pot provocar inundacions al polígon industrial de Picanya.
I respecte a la pastilla de terrenys des de les vies de l'AVE fins al barranc, València demana que s'elimine la classificació de sòl urbanitzable industrial i es conserve com horta protegida. De manera paral·lela, el consistori de l'Horta reclama que es descarte construir una ronda viària per donar servei a aquesta zona industrial, així com les infraestructures de pluvials. Finalment, Picanya demana que es conserven com a punts d'interès cultural i patrimonial «les Alqueries» i els motors dels horts.