Per L'Horta · Defensem el territori

steinitz.jpg

El paisatgista Steinitz prega a l’alcaldessa de València la retirada del PGOU

El prestigiós professor de Harvard assegura, a través d'una carta, que l'horta periurbana de València és un bé estratègic per al futur de la ciutat
 
El professor de l'Escola d'Arquitectura del Paisatge de la Universitat de Harvard, Carl Steinitz, un dels màxims exponents de la seua àrea de coneixement, ha enviat aquesta setmana una carta (adjunt) dirigida a l'alcaldessa de València, Rita Barberá on demana la retirada del nou Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) que suposa la desaparició irreversible d'una gran quantitat d'horta ancestral, que per això mateix, s'ha de protegir. El professor mostra la seua preocupació i inquietud per aquest nou Pla que projecta infraestructures en zones en perfecte estat, tant a nivell paisatgístic com en plena producció agrícola.

Carl Steinitz és un dels màxims referents de l'arquitectura del paisatge, compta amb el segell de l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) i imparteix classes a l'Escola d'Arquitectura del Paisatge de la Universitat de Harvard. Entre les matèries de les quals és màxim exponent destaca: mètodes de planificació del paisatge i anàlisi i maneig dels recursos visuals.

Per al professor Steinitz, la conservació del paisatge és un indicador tan valuós com qualsevol un altre per mesurar la competitivitat d'una ciutat i en el cas de València, l'horta, li atorga una identitat i singularitat única al món. Segons el reconegut professor de Harvard, és alarmant que el PGOU no contemple cap mesura per al futur de l'horta i en aquest sentit, exigeix a l'alcaldessa la retirada del Pla i la planificació d'un nou document que tinga en compte l'horta periurbana com a be estratègic.

En aquest sentit, com a director de nombrosos estudis de planificació sobre paisatges de gran valor en perill, mostra el seu suport i assessorament per a l'elaboració d'un nou document que contemple la protecció de l'horta periurbana. Segons es pot llegir en la carta, el professor manifesta que el PGOU eliminarà el paisatge límit de la ciutat, definit com el més valuós, el que envolta la pròpia ciutat.
 
A propòsit de les declaracions d'Alfonso Novo, regidor d'Urbanisme

Sobre les recents declaracions del Regidor d'Urbanisme, Alfonso Novo, caldria recordar-li que la preocupació ciutadana sobre el futur de l'Horta ve de lluny, ja que en l'any 2001 una Iniciativa Legislativa Popular en defensa de l'Horta obtingué el suport de 117.000 ciutadanes i ciutadans. Ja en aquella ocasió es reclamava una protecció de l'Horta de la ciutat que l'Ajuntament porta una dècada ignorant.

Si actualment la ciutadania ha tornat a mobilitzar-se és precisament per la insistència de l'Ajuntament per destruïr més horta, aprovant a la carrera abans d'eleccions el PGOU. Quan revise les més de 20.000 al·legacions presentades podrà comprovar que moltes d'elles provenen de de veïns i llauradors de les pedanies de la ciutat i de institucions formades per agricultors com el Tribunal de les Aigües, la DEO de la Xufa o la Unió de Llauradors; institucions que ja han expressat la seua opinió als mitjans i que també pot visitar per preguntar-les la seua opinió, com ha fet amb AVA.

En suma, amb la nostra campanya el que reclamem és simplement un procés de revisió més calmat i obert a la participació ciutadana, ja que el que esta quedant en evidència en esta fase d'al·legacions és que l'actual PGOU no compta amb el suport ni dels veïns, ni dels agricultors ni dels grups d'oposició política. Aquesta falta de suport al PGOU explica la premura d'un consistori que s'ha quedat sòl amb la seua pretensió d'ocupar més horta quan la demanda de noves vivendes i infraestructures és inexistent i la ciutat perd població.