“Hui ens reunim ací per dir NO a una carretera destructora, absurda i malbaratadora dels recursos públics. I, sobretot, per a dir SÍ a la Natura, SÍ al patrimoni valencià, SÍ a la sensibilitat i a la sostenibilitat, SÍ al Riurau i a la Masia del Fondo de Massarrojos, SÍ als projectes de conservació, restauració i protecció, SÍ a ajudar uns propietaris responsables i conscients de la seua responsabilitat i SÍ al respecte per la història, la identitat i el paisatge dels pobles i les persones.”
Amb aquestes encoratjadores i sentides paraules, finalitzava l’escrit de benvinguda al Mas del Fondo de Massarrojos que, llegit conjuntament per l’històric i carismàtic cantautor valencià Lluís El Sifoner i la secretària de la Colla Ecologista i Cultural de Massarrojos, clamava contra el projecte viari de connexió entre les carreteres CV-310 i CV-315. Una carretera promoguda primer per la Generalitat i després per la Diputació (en un clar exemple de conflicte competencial i duplicitat pressupostària) que, en cas d’executar-se, suposarà una gravíssima agressió a un paratge d’un alt valor ecològic, paisatgístic, històric i patrimonial, ja que arrasaria una massa boscosa de pins centenaris i descontextualitzaria del seu entorn la Masia del Fondo i el Gran Riurau de Massarrojos (considerat com el més gran del món).
Convocada per la propietat del Mas i la Colla Ecologista i Cultural de Massarrojos i recolzada per un quinzena d’associacions (dels pobles veïns de Montcada, Rocafort i Bétera i d’altres d’àmbit comarcal i de tot el territori valencià), la jornada reivindicativa començava amb una passejada que conduïa més de tres-centes persones des del nucli històric de Massarrojos fins al Mas del Fondo, mitjançant un recorregut que, mostrant les ferides causades per la bombolla immobiliària, incidia en la necessitat de conservar i protegir el medi ambient i el paisatge. “Ja no és temps de construir, sinó de desmantellar, revertir, plantar, netejar, reduir i reciclar”, pogué escoltar-se en una de les al·locucions.
En arribar al Mas, la gent pogué conéixer de primera mà la magnitud destructora del projecte viari, els aspectes tècnics i el llarg historial d’al·legacions presentades. Al mateix temps, en contraposició a la desfeta, es va detallar, concretar i explicar la proposta de restauració del Riurau, tot un exemple de la voluntat, l’exemplaritat i la excepcionalitat dels propietaris.
Una vegada finalitzades les explicacions, Pepa Cucó, coneguda professora i presidenta de l’associació Riuraus Vius, va tancar l’acte convidant a signar el manifest contra la carretera. Un document en el qual es demana que, en lloc de fer un nou vial, és millore i repare l’actual (el camí Palmar-Camarena) i que els diners pressupostats per a la nova i destructiva infraestructura es destinen a fer més verd l’entorn i a restaurar el Riurau i altres tresors patrimonials de Massarrojos (com la Casa del Rellotge).
La jornada va concloure de manera ben gràfica, clara i sensible, amb una foto de grup sota el lema: “Massarrojos per la Natura i el Patrimoni. No a una carretera innecessària”.