Per L'Horta · Defensem el territori

201601_conclusiones_MENJANT VALENCIA_FINAL-1.jpg

Conclusions de la jornada Menjant València del passat 14 gener

Estimats i estimades lectores de la nostra web,

 

Volem difondre les conclusions de la jornada Menjant València "com revitalitzem l'agricultura periurbana?" que els i les companyes de VSF – Justícia Alimentària Global, organitzadores de l'esdeveniment, han desenvolupat amb molta cura i ens han fet arribar. Moltes de nosaltres, com a representants de Per L'Horta hi participarem, i estem molt agraïdes de que aquests espais de debat i reflexió al voltant de l'Horta, l'agricultura, l'alimentació i la defensa del territori estiguen, cada dia més, al ordre del dia, gràcies a la lluita i la pressió continua de molts llauradors i llauradores, ciutadans i ciutadanes i de les nostres associacions i col·lectius.

 

Ací us deixem l'enllaç per a que pugueu llegir o descarregar el document complet, i ara us deixem amb un xicotet extracte:

 

"El passat 14 de gener unes 70 persones de 45 col·lectius (institucions, associacions, empreses, etc. Veure “llistat participació ciutadana”) ens ajuntem en la jornada Menjant València sobre alimentació sostenible i agricultura periurbana, organitzada per l'associació VSF -Justícia Alimentària Global (VSF) en col·laboració amb l'Ajuntament de València. Un espai innovador de participació ciutadana en el qual, per primera vegada a València, van poder asseure's al voltant de la mateixa taula un agricultor, una inspectora de sanitat, una mare preocupada per l'alimentació del seu fill, la regidora d'agricultura de la ciutat de València, el responsable de producció ecològica de la Conselleria d'Agricultura, un docent universitari, l'amo d'un cátering sostenible i el gestor de Mercavalencia. Diferents persones i professionals que treballen en el seu dia a dia per millorar la nostra alimentació en la comarca de l'Horta, cadascun des del seu camp, la seua oficina o la seua cuina. I què fan juntes al voltant d'una taula? O seria millor preguntar: com és que no s'havien assegut abans? Des de VSF, associació que treballem per la justícia alimentària des de fa 25 anys, pensem que comencen nous temps, temps en què les associacions de consumidors reclamen una millor alimentació i la ciutat es gira cap a l'horta per a fer-la possible. Temps en els quals els diversos actors de la cadena alimentària, públics i privats, des del camp a la taula, es posen d'acord per a combatre la crisi agrícola i alimentària, perquè en definitiva totes les persones tinguem dret a menjar bé i a viure dignament, en el camp i en la ciutat.
(…)

Totes les persones participants van acordar que l'alimentació és un dret i que necessitem retornar la dignitat a els qui la produeixen, viabilitzant una horta viva. La ciutadania ha parlat clarament: volem bona alimentació per a tots, horta viva i processos participatius. Les administracions es plantegen el consell alimentari, alguns actors econòmics s'apunten al carro del canvi, encara que la majoria seguisquen la inèrcia d'un sistema que genera mala alimentació i baixes rendes agràries… qui donarà el següent pas?"

 

Salut i gràcies per fer l'Horta possible!