Catorze centres educatius organitzen la I Marxa Escolar Per l'Horta el proper divendres 22 d'abril a Bonrepós i Mirambell
Una trentena de docents de catorze centres educatius de València i la comarca de l'horta nord formen part, junt a l'associació Per l'Horta, Veterinaris Sense Fronteres-Justícia Alimentària Global i l'associació de Veïns d'Orriols, de la “Xarxa d'escoles per l'horta”. plataforma creada el passat més de juny i que pretén coordinar el professorat de València i l'Horta i animar als docents a utilitzar el coneixement d'aquest ric territori històric i agrològic com a eina de renovació pedagògica.
Després de fer una trobada de docents a la tardor de 2015 per tal de intercanviar experiències pedagògiques, aquesta xarxa d'escoles ha organitzat la I Marxa Escolar Per l'Horta el proper divendres 22 d'abril, tot coincidint amb el «Dia de la Terra» que es celebra a nivell mundial per reivindicar la conservació del planeta i l'agricultura tradicional.
La xarxa de docents ha projectat per a aquesta jornada un encontre dels alumnes d'escoles i instituts a l'escola de Bonrepós i Mirambell, planificat en coordinació amb els mestres d'aquest centre i l'ajuntament de la localitat. Al llarg del matí, uns 500 alumnes procedents d'escoles de Paterna, Alboraia i Benimaclet i instituts d'Alboraia, Foios, Massamagrell, Mislata i Meliana, així com de diferents barris de València -Patraix, El Cabanyal, Campanar i Orriols- marxaran pels camins de l'horta en direcció a Bonrepós i Mirambell. A Partir de les 11 hores els alumnes dels diferents centres, acompanyats del professorat organitzador, confluïran a Bonrepós on es duran a termes diferents activitats -gimkanes, concerts…- fins a migdia.
La jornada compta amb el suport de les organitzacions esmentades -l'associació Per l'Horta, Veterinaris sense Fronteres-Justícia Alimentària Global i l'Associació de Veïns d'Orriols-, de la DEO de la Xufa de València i de l'empresa de menjadors escolars ecològics i de proximitat «Cuinatur».
L'objectiu de la Xarxa d'escoles és consolidar-se amb la futura organització d'activitats pedagògiques al voltant de l'horta de València i la continuïtat en cursos posteriors d'aquestes marxes escolars. El professorat i les organitzacions acompanyants aposten per coordinar-se per a treballar junts per la Sobirania Alimentària a nivell local, ajudant a l’alumant a comprendre i conectar el territori amb les problemàtiques alimentàries i ambientals globals. A nivel estatal la xarxa forma part de la Red de escuelas por un mundo rural vivo de Veterinaris Sense Fronteres i treballa conjuntament amb comunitats educatives actives de Granada, Catalunya, Euskadi… professorat i alumnat pensen que entre tots i totes podem millorar el territori i l’alimentació, que al final és millorar la vida.