Per L'Horta · Defensem el territori

Per l’Horta s’oposa al projecte de la carretera de Tendetes

València, 13 de gener de 2019

La Diputació de València projecta reformar la carretera de Tendetes d’esquenes a veïns i llauradors d’Alboraia i Almàssera

Per l’Horta s’oposa al projecte de “millora de les interseccions de Tendetes i camí del barri de Roca” la CV-311. L’àrea de carreteres de Diputació, en mans del PSPV-PSOE va obrir un període d’al·legacions de tan sols 20 dies hàbils. El projecte preveu ocupar 3.400 m2 d’horta per a construir una redona i un tram de carril-bici, ignorant la Llei d’Horta i el PATH aprovades pel Consell del Botànic.

El projecte és una revisió d’un projecte anterior, presentat per l’administració del PP en 2014, que va ser rebutjat per unanimitat de tots els partits del ple municipal d’Alboraia i per la majoria del ple municipal d’Almàssera. Per l’Horta denúncia com un fet impresentable que la diputació, governada per PSOE i Compromís “torne a presentar el projecte sense cap procés participatiu previ, deixant a més al veïnat i propietaris afectats el temps mínim, 20 dies hàbils, per a presentar al·legacions.” mentres que l’administració tarda anys per a preparar els projectes.

El projecte de diputació preveu eliminar els dos semàfors existents i canviarlos per una rodona en la cruïlla de l’actual camí d’Alboraia al barri de Roca, d’altra en forma de llàgrima en la cruïlla del camí de la Mar amb la CV-311. La pretensió és reduir o eliminar les retencions “ocasionals” i augmentar la velocitat dels vehicles a la carretera. També crida l’atenció l’interès de diputació per facilitar el pas de vehicles pesats, que actualment representen poc més del 3% del trànsit actual d’aquesta via, segons dades oficials de Diputació. Per a Per l’Horta, aquesta projecte suposa malbaratar quasi un milió d’euros, ja que, empitjorarà la seguretat de veïns i usuaris de la vía, en facilitar més trànsit de vehicles, de major volum i amb major velocitat. Per contra, la diputació deuria apostar per mesures de pacificació del trànsit, que donen més seguretat a veïns i usuaris de la via.

La Diputació oblida que la carretera que es pretén reformar no és “un entorn urbà” com es diu al projecte, sino una carretera rural, que compta amb trànsit de tractors i que s’utilitza habitualment per al transport de mercaderies agrícoles. Un entorn en plena activitat agrícola identificat al Pla d’Acció Territorial de l’Horta de València (PATH), aprovat el passat 30 de novembre, com Horta de Protecció Especial i el camí ha estat classificat com a “camí històric” de l’Horta. D’altra banda, ignora la Llei d’Horta que afirma específicament que “Els camins que discorren dins de les àrees d’horta protegida seran d’ús agrari preferent”, de manera que “Les administracions públiques prendran mesures per evitar-ne l’ús com a vies interurbanes de transport privat” (article 23.3). El projecte, per tant, entra en oberta contradicció amb els objectius i continguts de la Llei de l’Horta aprovada en febrer de 2018 i que ni tan sols cita. No és tolerable que, després de l’aprovació de la Llei de l’Horta, la Diputació de València es continue plantejant omplir l’Horta de redones.

Un tram de carril-bici completament aïllat

El projecte preveu l’execució d’un tram de carril-bici en paral·lel a l’actuació a la CV-311. Tot i que des de Per l’Horta es considera prioritària la millora de la mobilitat ciclo-peatonal per l’horta, valoren el carril-bici projectat com “un autèntic despropòsit, ja que faria el trànsit ciclista encara més perillós que en el present”. El que es projecta és un tram de 453 metres, al qual tan sols es podria accedir des de la pròpia carretera, mesclats amb el trànsit motoritzat que l’actual projecte pretén “més fluid i amb major presència de vehicles pesats”. El despropòsit és encara major si considerem que aquest tram aïllat de carril va a ocupar un mínim de 1359 metres quadrats (453 metres lineals per tres d’amplària), a costa d’horta protegida.

Amb caràcter general, assenyala Per l’Horta, “no té cap sentit fer ‘carrils bici’
aïlladament i fragmentant l’horta com pretén la diputació”. Cal aprofitar els camins
tradicionals com a vies de baixa velocitat, amb preferència a no motoritzats i
agrícoles, que és allò que han de continuar sent, sense privar-los del seu caràcter
rural original. Esta solució seria sempre més barata i millor tècnicament i per als
usuaris, tant ciclistes com vianants.

El veïnat d’Alboraia, en contra del projecte

En paral·lel a les al·legacions presentades per Per l’Horta també ens consta que han al·legat l’Associació Cívica i Cultural de Port Saplaya i una agrupació de Veïns del barri de Les Tendes. Les al·legacions de tots els col·lectius tenen en comú demanar la paralització del projecte i la seua revisió completa. Totes comparteixen les crítiques a la diputació de València per escassa voluntat de de diàleg amb els afectats, ja que s’ha trobat a faltar l’apertura d’un procés de participació ciutadana amb consultes amb el veïnat i llauradors.

Tant l’associació veïnal de Port Saplaya com Per l’Horta assenyalen la incongruència de pretendre executar un tram de carril-bici sense acompanyar-lo d’una solució que íntegre una passarel·la que travesse la V-21. Per tant, caldria encetar un procés participatiu amb el veïnat dels nuclis implicats i revisar completament la connexió de Port Saplaya amb Almàssera i Alboraia, contemplant totes les alternatives, costos i impactes sobre el paisatge.

L’equip de govern de l’Ajuntament d’Alboraia, del PSPV-PSOE, després de manifestar-se en el ple del passat mes de novembre a favor del projecte de la diputació, ha presentat unes al·legacions suposadament tècniques en les que planteja alteracions radicals al projecte. El govern municipal socialista planteja la construcció d’una carretera completament nova que travessaria una de les millors zones d’horta d’Alboraia. Una variant “desde la rotonda del Barri Roca que circunvale el núcleo con conexión hacia Almácera” que s’afegiria a la proposta de diputació devorant molt més territori i també en completa oposició a la LLei d’Horta de València. Cal recordar, a més, que propostes d’este tipus han alçat en el passat una important resposta social que, sens dubte, es tornaria a produir en cas de projectar-se una nova carretera per l’Horta.

Podeu descarregar el comunicat en format pdf

À Punt – Els veïns del barri de les Tendetes, en peu de guerra pel projecte d’ampliació de la CV-311

Cadena SER – Per l’Horta se opone a la ampliación de la carretera de Tendetes (Alboraia) por ocupar suelo agrícola

Horta Notícies – Per l’Horta critica el proyecto de la Diputación para mejorar la carretera CV-311 entre Alboraia y Almàssera