Per L'Horta · Defensem el territori

Informació general sorbe La Punta

Més de 100 famílies valencianes van a ser deportades del lloc on viuen i han treballat durant generacions a l’horta de La Punta.

 

Tot es justifica en nom del ‘progrés’ i el ‘bé general’

 

Què és La Punta i què és una ZAL

La punta és un valuós tros d’horta (declarada d’especial protecció en el PGOU) a vora mar entre el llit nou del Túria, l’autopista del Saler i Nazaret on es troben algunes de les últimes barraques de l’Horta i fins i tot una casa on passava els estius Ramón y Cajal. La ZAL (zona d’activitats logístiques) és un polígon industrial d’usos portuaris que volen ubicar damunt La Punta.

 

Perquè no és necessari ubicar la ZAL a la Punta

Moltes veus qualificades assenyalen com a localització més adequada per a una ZAL l'àrea industrial del Port de Sagunt, ja disponible, urbanitzada, sense tants impactes ambientals i comunicada directament per dues vies de ferrocarril amb el Port de València.

 

La Punta és l’horta més valuosa de l’Horta

La Punta és el tros d’horta que rega la sèquia de Rovella i té fama entre els llauradors valencians per la qualitat excepcional dels productes que s’hi cultiven i perquè maduren més de pressa que en altres partides de l’Horta arribant a fer-se quatre collites a l’any.

 

Les actuacions per urbanitzar la punta son de dubtosa legalitat

A hores d’ara hi han 8 contenciosos interposats pendents de resolució (seria greu que es decretara la paralització cautelar de les expropiacions i ja estigueren els veïns desallotjats). No es va avisar els veïns en temps i forma perquè anaren a signar les actes d’ocupació. Els terrenys no s’estan reclassificant com industrials sinó com urbans. L’ajuntament no revisa el valor cadastral de les propietats i alhora permet bases il·legals de contenidors al costat de les cases dels veïns. L’estudi d’impacte ambiental del projecte és qualificat pels experts de ‘xapussa’. Etc. Etc.

 

El tracte que reben i rebran els veïns i veïnes es pot qualificar de deportació

L’administració va prometre els veïns i veïnes de La Punta que es podrien reubicar (cas d’anar endavant la ZAL) en els voltants d’on han viscut per generacions. A hores d’ara no els han donat cap lloc per reubicar-se o se’ls ofereixen pisos de baixa qualitat a barris com La Coma que no son precisament als voltants de La Punta.

És una deportació física, però sobre tot vital: els deporten de la seua vida. Veïnes com Rosa Martínez es pregunten què faran amb els seus cavalls, matar-los?. O passarà com quan van desallotjar a cent i escaig famílies en fer el llit nou del Túria?: la majoria d’homes de més de 50 anys va morir durant els mesos següents.

 

Robatori a mà armada

Com qualificar si no el fet que van a expropiar alqueries centenàries de 294 m2 per 2,4 milions de pessetes? Quan a més l’administració va prometre els veïns que les seues propietats serien pagades a preu de mercat. Els promotors han enganyat alguns veïns per entrar a casa seua i valorar al seu gust les seues propietats. Els veïns són assetjats constantment per desmoralitzar-los: instal·lació de subestacions elèctriques il·legalment i per la força, polítiques de fets consumats….

 

La hipocresia dels governants (ajuntament i conselleria)

I els nostres representants(?) fan el contrari del que diuen. Rita Barberà: “Si hemos de crecer, busquemos otras posibilidades y dejemos de hacerlo a costa de la huerta” o “..La ciudad debe dejar de ser una amenaza para la huerta, porque no es normal, ni sensato, amenazar aquello que te beneficia y no te ocasiona ningún perjuicio”…estem d’acord Rita, però què estàs fent tu?

 

Confonen progrés amb especulació i destrucció: les coses poden fer-se d’un altra manera

Si s’al·lega que la ZAL és d’interés general de la societat, caldrà preguntar-se si no es refereixen a la societat portuària. Caldrà demanar a la ciutadania si volem ser el port de Madrid o ser una ciutat que compatibilitze respecte al medi ambient i desenvolupament. Quan altres ciutats del món i la mateixa FAO propugnen hortes periurbanes que abastisquen d’aliments a les ciutats per anar cap una economia sostenible, nosaltres que ja la tenim, hem de vore com els nostres governants la destrossen menyspreant alhora la nostra història i a la gent que hi viu.

 

Fonts: El País, Levante, Acció Ecologista – Agró, Autoridad Portuaria de Valencia, veïns i veïnes de La Punta.