Per L'Horta · Defensem el territori

PER L’HORTA denuncia la intenció del SEPES i VPI d’enderrocar el xalet del Dr. Bartual a La Punta

L'edifici està qualificat amb nivell de protecció singular al Catàleg de bens i espais protegits del PGOU de València i en ell estiuejava el Nobel Santiago Ramón y Cajal

En perill l'últim vestigi de l'antiga platja de Natzaret

 

L'Associació PER L'HORTA considera que les actuacions anunciades pel SEPES significaran la desaparició definitiva d'un dels ultims elements arquitectònics singulars que es conserven a La Punta, un edifici que és patrimoni dels valencians. I en compliment d'allò previst a la Llei de Patrimoni Valencià, demana a la Conselleria de Cultura que resolga la paralització inmediata d'actuacions. PER L'HORTA vol fer pública aquesta amenaça, exigint de la Conselleria de Cultura, com administració competent, que actúe en defensa d'aquest edifici, un exemple important d'arquitectura burgesa de finals del XIX que podria equipararse a exemples com el xalet de Blasco Ibáñez de la Malva-rosa.

Al mateix temps PER L'HORTA projecta fer aplegar la seua denúncia a la nova titular del Ministeri de Foment, administració titular de SEPES.

L'associació PER L'HORTA ha presentat aquest matí una denúncia davant la Conselleria de Cultura, Educació i Esports de la Generalitat Valenciana, en la que exigeix, amb carácter d'urgència, l'adopció de mesures cautelars de suspensió de qualsevol intervenció sobre l'edifici conegut com xalet del doctor Bartual Moret. Aquest edifici està enregistrat al catàleg de Bens i Espais Protegits del Plà General d'Ordenació Urbana de València, aprovat en decembre del 1999, i està qualificat amb nivell de protecció singular -màxima en la normativa urbanística- amb assenyalats valors de singular d'interés tipològic, paisagístic i arbolat.
La denúncia ha sigut presentada en conéixer-se que l'Entitat Pública Empresarial del Sol – SEPES– i VPI Logística, tenen previst enderrocar de forma inminent el conegut xalet, construit a finals del segle XIX, i en el que estiuejava el premi Nobel Santiago Ramón y Cajal, del que el doctor Bartual fou discípul.
L'Estudi de Detall de la Conselleria d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports, en el desenvolupament del Pla Especial de la ZAL, preveu expresament que el xalet serà enderrocat i construida una reproducció de nova planta en altre emplaçament. Aquesta previsió és incompatible amb la protecció patrimonial de l'edifici contemplada al PGOU i vulnera, entre altres, la mateixa Llei de Patrimoni Cultural Valencià.
La pròpia Conselleria de Cultura, en un informe d'11 de novembre de 1999, indicava que el Plà Especial de la ZAL hauria de garantir la protecció efectiva de l'inmoble i es manifestava favorable a que aquest Plà incorporara la qualificació del xalet i el seu entorn com a Àrea de Reserva Patrimonial.

Tot i això, SEPES, depenent del Ministeri de Foment, i VPI Logística han comunicat la seua intenció de desallotjar la vivenda, habitada en l'actualitat, i enderrocar el xalet del Doctor Bartual, així com destruir el seu entorn, d'interés paisagístic pel jardí, l'horta, les especies d'arbres protegits i l'habitatge de més de 25 animal, entre ells dos emurs, dos cavalls, una dotzena de titos reials. zaret-.
La propietària ha rebut una notificació notarial de desallotjament que finalitza hui mateix i ha solicitat a la Conselleria de Territori i Vivenda la modificació d'aquest Pla Especial de la Zal que no até les recomanacions de la Conselleria de Cultura ni la legalitat vigent.

 

si voleu podeu vore la còpia de la denuncia adjuntada (baix).