Per L'Horta · Defensem el territori

contenidors_250px.jpg

PER L’HORTA denuncia a l’Ajuntament de València per permetre la degradació de l’horta

Segons el propi PGOU la degradació no pot ser motiu per a requalificar solDavant el recent anunci de l’Ajuntament de València sobre l’homologació del PGOU, i la utilització de l’horta degradada com pretexte per a requalificar sol, l’associació PER L’HORTA té previst presentar demà al matí una denúncia contra el mateix Ajuntament de València per haver permés la degradació de l’horta, en concret per permetre la instal·lació sense llicència de bases de contenidors portuaris als terrenys pròxims a Mercavalencia, delimitats per la carretera d'En Corts, la Pista de Silla i la V-30, en sol declarat No Urbanitzable d’Especial Protecció. Aquesta instal·lació està tipificada com GREU en l’article 54 del Reglament de Disciplina Urbanística i en l’article 226 del text refundit de la Llei del Règim del Sol.

Aquesta serà la primera d’una sèrie de denúncies que l’associació té previst presentar en les pròximes setmanes, en el marc d’una campanya per identificar les agressions, irregularitats i ilegalitats que estan afectant a l’horta de la ciutat i denunciar als responsables.

A més, PER L’HORTA convidará a la ciutadanía a sumar-se a les accions legals i, amb aquest objectiu, proporcionarà mitjans jurídics i tècnics, models de denúncia i informació sobre els procediments per a presentar-les a tot aquell ciutadà o col·lectiu que desitge denunciar els responsables de les agressions que pateix l’horta. La informació es proporcionarà a través de la web de PER L’HORTA (www.perlhorta.info) i en la seu de l’associació al numero 10 del carrer Sta. Teresa de València.

De la mateixa manera que l’administració no pot enderrocar la Llotja de València perquè aquesta estiga degradada, sino que més be incurriría en una ilegalitat per no haver-la conservat en condidicions, l’horta protegida de València (que té un sistema de regadiu més antic que la Llotja, d’orige romà), no pot convertir-se en un solar utilitzant com motiu la seua degradació, permesa a més durant anys per l’Ajuntament.

L’article 4.3.4 del PGOU de València indica clarament que: "si un suceso natural o provocado causare degeneración de las condiciones que sustentan la pertenencia de un terreno a una Zona de calificación determinada, dicha circunstancia no será motivo suficiente para modificar su calificación, sinó que, por el contrario, deberán ponerse en práctica las medidas apropiadas para la regeneración de las condiciones originarias".

PER L’HORTA considera que l’homologació del PGOU anunciada per l’Ajuntament, no sols afectarà greument la qualitat de vida dels valencians, sinó que atentarà contra el seu patrimoni més singular i la ciutadanía perdrà el dret a gaudir del seu patrimoni i paisatge en condicions.

 

Però a més d’aquestes repercusions, PER L’HORTA considera:

 

  • Que la degradació de l’horta no pot quedar impune, hi ha unes agressions i hi ha un clar responsable d’aquestes. L’Ajuntament de València té l’obligació legal de protegir l’horta, és a dir, d’impedir les agressions, i ha d’asumir la seua responsabilitat.
  • Que la homologació del PGOU és una manera subreptícia d’evitar el debat ciutadà i que el futur de l’horta siga fruit d’un consens i no d’interessos mercantils i especulatius.
  • Que l’Ajuntament de València insulta a la ciutadanía, quan diu que la requalificació de l’horta és necessària per a VPO, ja que el govern del Partit Popular porta anys evitant afavorir la construcció de vivendes d’aquest tipus, fins i tot barris com Orriols i Benicalap, en el que hi havia VPO previstes, van ser canviades a vivendes de renta lliure pel propi ajuntament.
  • Que és una falàcia dir que l’alliberament de sol abarateix el preu de la vivenda. Només cal vore la quantitat immensa de sol que s’ha alliberat als ultims anys i com els preus de les vivendes, lluny de baixar, no han deixat de pujar.
  • Ens preguntem quina informació privilegiada tenien fa uns mesos alguns constructors amb negocis urbanístics en València, que han comprat centenars de fanecades d’horta protegida, a cop de talonari, i a uns preus fa uns anys inimaginables.
  • Que el projecte de l’Ajuntament d’homologar el PGOU pretén a més concentrar la construcció de VPO’s a la perifèria per tal d’evitar que s’ature la pujada de preus de les vivendes al centre de la ciutat

Tot açò en una ciutat on la població no augmenta i que té prop de 65.000 vivendes buides i solars per asatisfer la demanda de vivenda d’almenys la pròxima dècada.

 

PER L’HORTA reivindica un model de ciutat on s’aprofiten els centenars de solars existents als barris per localitzar serveis i VPO’s i on l’agricultura i el patrimoni no siguen objecte d’expoli i exigeix a l’Ajuntament de València que reclassifique l’horta de la ciutat en el sentit de declarar-la PARATGE NATURAL MUNICIPAL.