Per L'Horta · Defensem el territori

uniestiu2004_bann_400px.jpg

3ª universitat d’estiu de l’horta, del 19 al 24 de juliol. Alqueria de Moret, Picanya (l’Horta Sud)

La tercera edició de la Universitat d’Estiu de l’Horta es presenta sota el títol: “Comunicar i Aprendre l’Horta” i, enguany preten ser un espai amplificador des d’on llançar i transmetre les didàctiques que s’estan generant al voltant del nostre territori més proper així com esbrinar i posar en comú les maneres que tenim d’incidir.

Perquè pensem que transmetre la nostra preocupació per la situació trágica que envolta l’horta de València, fer que totes les persones en participien, fer comunes les propostes de protecció i defensa d’aquest territori i, al mateix temps, adquirir el coneixement de la seua importancia per mitjà de l'estudi són dues premises bàsiques, dues ferramentes que cal utilitzar, dues eines que hem d’enfortir per seguir endavant.

Tota la comarca de l’horta es troba amenaçada en aquestos moments per diversos projectes d’infrastrucutres com ara la construcció de l’AVE. No només això, la proliferació de polígons industrials en sols d’horta, els canvis als Plans d’Ordenació Urbana a nivell municipal, i els projectes que s’anuncien amb la celebració a Valencia de la Copa de l’Amèrica per a l’any 2007, ens fan adonar-nos que la situació de l’Horta de Valencia i la seua àrea metropolitana, està en perill d’extinció.

La industrialització i el desenvolupament urbà han modificat de manera considerable la percepció de l’espai de l’horta. Algunes hortes subsisteixen en determinats indrets molt degradats convivint amb fàbriques, magatzems i carreteres transitades. Les sèquies s’utilitzen sovint com a col·lectors, els aparells hidràulics i els edificis estan envellits o abandonats.

L’horta desapareix sota la silenciosa mirada dels que han sabut treballar-la amb estima, s’esvaeix tot i les veus que criden per la seua defensa, mor a les mans dels reis del formigó i de la classe política valenciana i es nega el debat obert per la ciutadania al voltant de la defensa de l’horta.

La proposta de la Universitat d’estiu de l’Horta vol ser, un any més, un espai de formació, un espai d’intercanvi de propostes, un forum de debat, un espai lúdic des d’on conéixer i compartir també un oci a l’horta.

Divulgar els valors de l’horta, assajar les seues possibilitats com a museu viu orientat a la divulgació de les activitats tradicionals, la vàlua d’aquests paisatges, la seua significació històrica i ambiental, perque aquestes hortes són, encara, paisatges vius i espais productius i volem garantir la conservació com a paisatges culturals mil·lenaris que són.

L’edició d’aquest estiu es realitzarà a Picanya, una població situada a 5 kms de València, amb una agricultura productiva i un desenvolupament industrial progressiu, localitzada a l'Àrea Metropolitana de València (Comarca de L'Horta Sud). En concret, les diverses activitats s’ubicaran a l'edifici històric (s. XIX) de l'Alqueria de Moret, rehabilitat mitjançant escoles taller i cases d'oficis.

 

  • Com arribar a l'Alqueria? (Adjunt sota ALQUERIA DE MORET.doc)

     

  • Com a les edicions anteriors, la 3ª Universitat d’estiu de l’horta, comptarà amb conferencies, tallers i practiques relacionades amb l’eix temàtic que enguany proposem.

    Descarrega't (adjunts baix) la programació i el full d'inscripció!

  •  
  • Paral·lelament, i com a novetat per aquest any, es celebrarà un Camp de Treball Internacional a uns camps propietat de l’Ajuntament de Picanya. Amb la proposta del Camp de Treball, volem difondre la manera tradicional de treballar i viure en l’horta, aprendre les tasques de treball del camp i encetar un projecte de protecció d’hortes periurbanes.

    De la mateixa manera, dins de la Universitat d’Estiu hi haurà activitats lúdiques durant el dia i durant la nit (adjunt nits.pdf); teatre, música, esports, jocs…

Comunicar, transmetre, parlar, debatre, expresar, sentir, escoltar, xafar, mirar, ensenyar i aprendre, adquirir, assimilar, obrir els ulls, olorar i tastar.

  •