Per L'Horta · Defensem el territori

PER L’HORTA REIVINDICA EL DRET DE LA CIUTADANIA VALENCIANA A PARTICIPAR EN EL PROCÉS DE PROTECCIÓ DE L’HORTA

L'associació PER L'HORTA reivindica el dret dels ciutadans valencians a participar en el procés de protecció de l'horta, que el consell valencià vulnera de nou amb la decisió unilateral i injustificada de delimitar 177 hectàrees d'horta d'Alboraia per declarar-les Paisatge Protegit.

Per l'Horta denuncia la falta de diàleg del govern valencià i segueix exigint una moratòria en tota l'horta de València fins que s'arribe a un consens sobre el futur d'aquest patrimoni valencià. La decisió del Consell s'ha pres d'esquenes a la ciutadanía, fugint del consens necessari reclamat des de fa anys no sols per PER L'HORTA, sinó pels més de 117.000 ciutadans i entitats que signaren la ILP per a la protecció de l'Horta en 2001.

PER L'HORTA considera que la delimitació de la zona d'Alboraia proposta pel Consell com a Paisatge Protegit no està justificada, és parcial i arbitraria, excesivament reduida i tant els criteris d'ús i gestió com la viabilitat financera no estàn definits. Sense anar molt lluny, els terrenys Agricoles d'Especial protecció reclassificats a El Puig per a una urbanització i un camp de golf són superiors -al voltant de dos milions de metres quadrats- als que ara el Consell vol declarar com paisatge protegit en Alboraia. La delimitació proposta per la Conselleria de Territori, a més, ha deixat fòra les tres úniques explotacions agrícoles ecològiques d'Alboraia. L'horta atresora uns valors que no són exclusius de la mínima porció de territori que el Consell ara anuncia declarar Paisatge Protegit. La resta d'horta d'Alboraia així com l'horta de tots els municipis de l'horta Nord que l'envolten, conformen un espai complexe, amb els seus sistemes de reg i camins, que no es poden seccionar i aillar del conjunt sota criteris exclusivament de divisions de termes municipals. És per això que PER L'HORTA i la Unió de Llauradors i Ramaders exigeixen una protecció de l'horta integral, amplia i basada en el consens, com també va assenyalar el Consell Valencià de Cultura en el seu dictamen de maig de 2000. L'horta d'Alboraia, així com la d'altres municipis de l'Horta Nord, ja té la qualificació de Sol No Urbanitzable, Agrícola i d'Especial Protecció, que el que caldría en primer lloc és que fóra respectat, cosa que fins ara, el propi Consell que anuncia la declaració no ha fet. Per a Per l'Horta i la Unió de Llauradors, el Decret del Consell no ve a ser més que una coartada per a reclassificar la resta de sol Agricola d'Especial Protecció del terme d'Alboraia, que sospitosament ve siguent objecte de compra-vendes i tantejos en els ultims mesos, per part d'especuladors vinculats al mercat immobiliari. La declaració de paisatge protegit, és una figura legal que, en termes més amplis i coherents proposava la Iniciativa Legislativa popular, i que fou rebutjada expresament pel govern valencià en octubre de 2001 invocant "falta d'idoneitat" dels instruments de protecció en ella continguts, amb arguments tals com que "es fa necessari un enfoc més ampli que el que per la seua pròpia funció específica poden oferir els instruments de protecció d'espais naturals". (Boletín Oficial de las Cortes núm. 101 de 14 de noviembre de 2001).

L'Associació PER L'HORTA va a presentar demà, conjuntament amb la Unió de Llauradors i Ramaders i altres col·lectius, les corresponents al·legacions al projecte de Declaració de Paisatge Protegit anunciat per la Conselleria de Territori i va a iniciar una campanya de recollida de signatures entre ciutadans i els diferents col·lectius del País Valencià.