Per L'Horta · Defensem el territori

FEM L’HORTA POSSIBLE:: 4a Universitat d’Estiu de l’Horta

eines del meu poble
que reconec
i palpe amb amor:
falç, séquia, llegonet.
 
 
 
ai, pouet de l'ermita,
ai coves, ai rajolar,
ai alqueria del Pi.
 
Adéu
Vicent Andrés Estellés

 
 

FEM L’HORTA POSSIBLE
Propostes de Gestió de les Zones d’Horta Periurbana
Horta de Campanar
Del 18 al 23 de juliol de 2005

Enguany la Universitat d'Estiu de l'Horta, arriba a la quarta edició sota el títol "FEM L’HORTA POSSIBLE " i es durà a terme a l'horta de Campanar entre el 18 i el 23 de juliol.

Un any més, la Universitat pretén ser un espai amplificador des d'on plantejar els interrogants, transmetre les preocupacions i exposar les propostes en positiu que s'estan generant al voltant del nostre territori més proper i en concret en la gestió de les zones d'horta periurbana.
Plantejar les possibilitats de gestió sostenible de l’horta, divulgar les activitats tradicionals i la importància de l’agricultura biològica com exemples d'accions encaminades a fer palesa la vàlua d’aquests importants paisatges.
La proposta de la Universitat d'Estiu de l'Horta vol ser, un any més, un espai de formació, un espai d'intercanvi de propostes, un fòrum de debat i un espai lúdic.

-És possible conservar zones dividides per la urbanització?,
alimentades per aigües residuals de séquies amagades entre l’asfalt?,
colpejades per abocadors il·legals?…

Ens agradaria presentar, conéixer, inventar i somniar amb diferents propostes un futur possible de les hortes periurbanes. Per això, entre d'altres temes i sota aquest plantejament, a la Universitat d'estiu de l'horta d'enguany el tema principal és la Gestió de l’Horta Periurbana.
Ens fixarem i focalitzarem sobre aquestos temes:

 

::Gestió Pública: Eines a l’abast de col·lectius i administració per tal de fer posible una acció comuna sobre el territori. L’exemple dels horts d’oci, horts públics i horts escolars municipals, parcs agraris, paisatge protegit, paratge natural municipal, entre d’altres.

 

::Escoltarem el veïnat de Velluters i la seua imaginativa experiència d’hort urbà, així com alters propostes de gestió veïnal i cultius als terrats.

::Horticultura, Jardineria i Paisatge
Coneixerem diferents projectes i farem una experiència pràctica de valoració del paisatge com a eina per a la seua conservació.

::L’Horta Turística: Gastronomía, senderisme, etnografia
Viatjarem per l’horta a través dels sentits, descobrint la seua gastronomia, els seus camins i la seua cultura.

::Agricultura Ecològica
Parlarem de l’agricultura ecològica com alternativa viable als actuals sistemas industrials de cultiu i distribució.

 

::Recanvi generacional al sector agrari tradicional
Observarem les tendències i les possibilitats del sector agrari i les promocions del relleu generacional amb joves agricultores i agricultors que reviscolen l’horta.

::La formació professional com a eina per a recuperar el coneixement i la pràctica agrícola tradicional.

::L’Horta Didàctica
Les possibilitats de l’horta com a recurs didàctic.

 

com cada any, PRÀCTIQUES D'AGRICULTURA TRADICIONAL I ECOLÒGICA, recuperant zones d'horta abandonades o en desús, aquest any, al bell mig de CAMPANAR

dinars, tertúlies, tallers, sopars i LES NITS DE LA UNI D'ESTIU