Per L'Horta · Defensem el territori

pnVSsot.jpg

Soterrament de vies a Burjassot i Godella

– El llargament reivindicat Soterrament de les Vies a Burjassot i a Godella, va gaudir de l’atenció de la Conselleria l’any 2007, just abans de les eleccions. Com a resposta, va redactar un projecte que més que solucionar el problema l’agreujava més encara.

– La proposta de la Generalitat per solucionar l'etern problema dels passos a nivell a Burjassot és traslladar el traçat de la línia 1 del metro uns 100 metres fora del terme i ja en terreny d'horta, amb el doble objectiu de soterrar les vies en terra de ningú i, per descomptat, d'especular amb el terreny que quedaria entre el traçat i els nuclis urbans. I tot projectat sense pensar en passar el metro pel centre del poble ni fer una parada, per posar un exemple, a la plaça d'Emilio Castellar.

– A Godella, el projecte de soterrament de les vies era especialment destructiu. Si l'actual traçat de la línia 1 talla en dos el poble, el projecte de la conselleria era passar-lo per l’horta, enderrocar algunes cases de la plaça de la Comunitat Valenciana i construir-hi per tal de finançar les obres. Les qüestions que ens plantegem són:

– Sembla mentida que una obra pública d'aquesta magnitud haja de ser finançada al 50% per la Generalitat i que l'altre 50% l’hagen que pagar els propis ajuntaments implicats. Com ho poden pagar? Doncs amb requalificacions de terrenys, i en molts casos, d'horta.

Article d'opinió de l' arquitecte Rafa Rivera al periòdic Levante-emv

http://www.levante-emv.com/opinion/2009/08/06/opinion-vias/618701.html

 

 

La Via Parc Nord sí que compta amb finançament públic, de manera que afavoreix el transport privat en detriment del públic. A més, part del traçat aniria paral·lel a la línia 1 del metro, concretament de Burjassot a Montcada, que és un altre poble que demana el soterrament de les vies. Sembla que des de la conselleria vulguen pressionar a Godella amb aquests projectes per fer l' autovia, que sembla l'objectiu prioritari.

– No hi ha diners per fer aquestes obres públiques ben fetes però sí que n'hi ha per fer un circuït de Fórmula 1 o per fer altres obres faraòniques.

Tan difícil sería aprofitar l'actual traçat i fer el soterrament amb una tuneladora??

 

 

Com es pot vore a la foto de l'esquerra, treta del soterrament de vies a Alboraia, l'obra implica una destrossa prou important tant al casc urbà com a l'horta. En el cas de Burjassot, el soterrament s'està fent a una zona d'horta i comporta el desviament del recorregut històric de la séquia de Tormos, depenent del Tribunal de les Aigües.

En la part de baix teniu un plànol de la 2ª fase del projecte de soterrament de vies a Burjassot, que contempla la reubicació l'estació de metro actual 100m dins de l'horta i la requalificació del terreny guanyat, uns 70.000 metres quadrats.