Per L'Horta · Defensem el territori

01.bonrepos.depuradora.jpg

No a la depuradora a Carpesa

La mil·lenària horta de València es mor. Quan no és a causa de la voracitat urbanística, ara apagaivada per la crisi, és per la desafecció de les institucions públiques valencianes, que ara planegen un macroprojecte al bell mig que podria tocar de mort bona part de l’entorn protegit del barranc de Carraixet.

L’amenaça pren ara el nom d’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR), una macrodepuradora que la Conselleria de Medi Ambient i l’Ajuntament de València pretenen instal·lar en un terreny de 51.555 metres quadrats situat a la pedania de Carpesa. L’objectiu és que la planta recicli bona part de les aigües residuals que es generen a l’àrea metropolitana valenciana.

A la dentegada de terrenys d’horta productiva, s’hi afegeix una allau de despropòsits que han posat en peu de guerra els habitants de Carpesa i d’altres pedanies i poblacions limítrofes, agrupats a l’entorn de la plataforma ciutadana No a la Macrodepuradora de Carpesa. La normativa vigent parla de respectar un mínim de 2.000 metres de distància entre els nuclis residencials i les plantes depuradores, per tal d’allunyar al màxim les molèsties que aquestes generen, com ara males olors, sorolls i mosquits. La nova depuradora se situaria, per contra, a 250 metres de Carpesa i a 150 de la pedania veïna de Bonrepòs i Mirambell, amb l’agreujant de l’existència de nuclis d’alqueries a 50 metres i la situació, en un radi de 700 metres, de dos centres escolars.

Per acabar-ho d’adobar, els mateixos informes preparats per Medi Ambient reconeixen que la depuradora se situaria a una zona d’elevat risc d’inundació, una possibilitat ben real perquè a l’àrea de València les precipitacions acostumen a ser torrencials, com succeeix en bona part del litoral mediterrani. Des de la plataforma calculen que la depuradora tindria a ple rendiment un volum de treball de 30.000 metres cúbics quadrats de deixalles, equivalents a 1.200 camions tràiler cisterna cada jornada, que serien vessats al barranc de Carraixet. Per tot això, conclouen els veïns, la instal·lació suposaria una degradació del nivell de vida amb «olors, sorolls, mosquits, degradació de l’entorn i del barranc, pèrdua d’horta, depreciació dels habitatges, i una llarga llista».

 

Més info:

http://noaladepuradoraencarpesa.blogspot.com/