Per L'Horta · Defensem el territori

Godella acull el primer acte de la Setmana Estatal de la Lluita per la Biodiversitat Agrícola

València, 28 de setembre de 2011. De l'1 al 8 d'Octubre si celebrarà la Setmana Estatal de la Lluita per la Biodiversitat Agrícola, on tots els grups de Conservació de Llavors que formen part de la Xarxa de Llavors "Resembrant i Intercanviant" van una realitzar diferents actes en les seues regions en senyal de protesta per la situació en la que es troben les varietats locals i per a reivindicar la utilització normalitzada de les mateixes.

L'organització d'aquesta Setmana al nostre territori va a càrrec de l'associació per a la promoció i la conservació de la biodiversitat agrària del País Valencià – Llavors d'ací i l'Associació Albar, del Racó d'Ademús, sota el paraigua de la Xarxa de Llavors "Resembrant i Intercanviant", a més de comptar amb la col.laboració de l'Ajuntament de Godella i de diverses organitzacions i persones pertanyents a la Plataforma per la Sobirania Alimentària del País Valencià i altres entitats valencianes.

Des de la campanya "Cultiva diversitat, Sembra els teus drets" s'insta el Govern espanyol a posar en marxa les polítiques necessàries per fer efectius els drets dels agricultors a conservar, utilitzar i comercialitzar els seus varietats tradicionals. Aquests recursos genètics agrícoles han de formar part dels seus mitjans de vida, si no volem que desapareguen per sempre.

Durant la celebració d'aquesta setmana es pretén induir un canvi en les normes jurídiques i en les polítiques governamentals per promoure la venda de llavors per part dels propis agricultors, com un acte públic, no violent, conscient i polític, contrari a la llei, amb el propòsit d'ocasionar un canvi en la legislació i l'actuació del govern.

Dins dels actes d'aquesta setmana de lluita i reivindicació s'organitzarà un intercanvi de llavors de varietats tradicionals, tasts i degustacions de verdures i fruites de temporada i un gran mercat de productors i elaboradors locals. Tots els dissabtes des de fa uns mesos, els consumidors tenen l'oportunitat de participar i fer les seues compres en un mercat de venda directa de productes de l'Horta a Godella, "De l'Horta a la taula". La idea és que en el marc d'aquest mercat, cada vegada més concorregut, s'inicien els actes d'aquesta campanya en defensa de les llavors camperoles al País Valencià. Entenem que aquest mercat és el lloc idoni per ser un espai de promoció i defensa de la sobirania alimentària, de reivindicació de la importància d'establir canals curts de comercialització per lluitar contra el monopoli de les grans multinacionals, de garantia de la supervivència dels petits productors, a més, és un model de comunicació entre l'agricultor i el consumidor, i defensa l'horta i l'ús que se li dóna a aquest territori … per això mateix, durant el matí del dissabte 1 d'octubre a la Plaça de l'Ermita de Godella tindrà lloc aquesta jornada de reflexió i lluita per les llavors i les varietats locals. Al seu torn, es presentarà el "Manifest pel dret dels agricultors i agricultores a vendre les seves pròpies llavors de varietats tradicionals" i es recolliran signatures d'adhesió a aquest.

Així mateix, durant la setmana s'ha organitzat una campanya de promoció de les varietats locals en algunes botigues d'alimentació, perquè el consumidor pugui familiaritzar-se amb elles, apreciar-les, conèixer-les i després demandades en els seus establiments habituals. Cal fer aquest esforç de visibilització de les mateixes, perquè continuen usant i conreant i no caiguin en l'oblit.

 

Com arribar a la  Plaça de lErmita

 

Més informació:

 

Escudo Godella II

Llavors d'ací

Marta Ribó

Presidenta

646136184

www.llavorsdaci.org

Ajuntament de Godella

Josep M. Pérez
Tècnic Agrícola i Mediambiental Municipal

606167882

http://www.godella.es/es/content/mercado-ecologico