Per L'Horta · Defensem el territori

Ontinyent es declara “municipi lliure de transgènics”

"No als transgènics, no en volem viure envoltats". El ferm convenciment dels habitants d'Ontinyent els ha portat a declarar el seu municipi "lliure de transgènics". El ple de l'Ajuntament va aprovar, amb els vots a favor de PSOE, EUPV i Compromís i amb l'oposició del PP, la moció presentada per Compromís, que demana l'oposició del consistori a la introducció d'organismes modificats genèticament (OMG) i que es garanteixi que els establiments dependents de l'ajuntament no serveixin menjars ni begudes que s'acontenten OMG.

Ontinyent se suma així a la llista de municipis declarats lliures de transgènics al País Valencià: Altea, Calp, Vinaròs, Benicarló, Crevillent i Alcoi, reflectint així el rebuig de la ciutadania a aquests cultius i aliments.

Què són els transgènics?

Un transgènic o OMG és un organisme viu (microorganisme, vegetal, animal) al qual s'ha modificat d'una forma no natural les seves característiques químiques originals, introduint, suprimint o suplantant un gen per un altre. El problema del seu cultiu a gran escala és la gran incertesa que els envolta: els coneixements científics actuals no són suficients per predir amb exactitud totes les conseqüències ni per a la salut humana ni per l'ambiental ja que no s'estan avaluant correctament (grans interessos econòmics ho impedeixen). Noves al · lèrgies, aparició de nous tòxics, pèrdua d'eficàcia de certs medicaments o efectes inesperats són alguns dels riscos.

Els transgènics van ser presentats com la solució per acabar amb la fam però la realitat està demostrant que la fam segueix augmentant i que no sembla qüestió que faltin aliments al món. L'únic resultat evident és que un reduït grup d'empreses estan fent negoci amb els transgènics: les que fabriquen productes fitosanitaris, les mateixes que estan promocionant el cultiu de transgènics, el 80% dels quals es crea amb la finalitat de ser tolerants a herbicides . El cultiu d'aquest tipus de transgènics ha provocat un augment de l'ús d'aquests productes químics que enverinen el medi i eliminen la vegetació, refugi d'insectes i aus.

L'altre 20% de transgènics són cultius insecticides (anomenats Bt), és a dir, cultius que han estat modificats per produir un insecticida durant tot el cicle de cultiu per fer-se resistents a insectes plaga. La contaminació genètica d'espècies silvestres sumada a la destrucció de boscos i zones d'agricultura tradicional per implantar aquests monocultius, suposa una acceleració de la pèrdua de la biodiversitat amb el consegüent risc per a la nostra seguretat alimentària.

Presents en els aliments

El blat de moro, la soja o els seus derivats industrials estan presents en més del 60 per cent dels aliments transformats, des la xocolata fins a les patates fregides, passant per la margarina i els plats preparats.

Un alt percentatge del blat de moro i de la soja que arriben a Espanya provenen de països que cultiven transgènics a gran escala, com Argentina o Estats Units. A més, al nostre país es cultiven unes 80.000 hectàrees de blat de moro transgènic MON810 (és l'únic país dels 27 de la UE el Govern ha vingut tolerant des de 1998 el seu cultiu a escala comercial), sense fer cas del gran rebuig que han mostrat els espanyols i espanyoles cap als transgènics en nombroses enquestes.

A més, els OMG entren massivament en la cadena alimentària a través dels pinsos utilitzats per alimentar animals. Si bé la llei obliga a etiquetar els pinsos transgènics, no sabem si la llet, la carn o els ous que consumim provenen d'animals alimentats amb pinsos transgènics perquè la legislació no obliga a etiquetar el producte final.

Per això Ontinyent i la resta de municipis han dit "prou" i s'han sumat al crit de "no volem transgènics ni als nostres camps ni als nostres plats". La proposta aprovada a Ontinyent també implica exigir tant a la Diputació de València com al Consell que declarin els seus àmbits territoris lliures de transgènics.

Des de la Plataforma per la Sobirania Alimentària del País Valencià celebrem i animem a altres municipis a sumar a aquesta iniciativa ia construir una agricultura per a la gent, que produeixi aliments sans i que mantingui vives les zones rurals. Volem la sobirania alimentària.

PLATAFORMA PER LA Sobirania ALIENTÀRIA DEL PAÍS VALENCIÀ

Per un País Valencià lliure de transgènics.