Per L'Horta · Defensem el territori

Internet impulsa la rebelió dels llauradors

El diari econòmic Cinco Días publica un article de Marcos Ezquerra sobre l'ús d'internet per part dels llauradors que volen evitar els abusos dels majoristes i arribar directament al consumidor. Les experiències més desenvolupades provenen de la taronja valenciana.

 

La disminució dels preus majoristes està portant a bon nombre d'agricultors a vendre els seus productes directament a Internet. El seu objectiu: preus competitius per a ells i els clients, i superior qualitat.

 

"Si els agricultors cobrem al voltant del 10% del que costen les fruites als consumidors, aquest any les mandarines no haurien de costar al supermercat més de 15 cèntims el quilo". El productor valencià de cítrics Antoni Pérez explica aixina els motius que l'han portat a iniciar la venda directa dels seus productes a través d'Internet: "Un comprador majorista m'ha ofert 600 euros per 40.000 quilos de mandarines, el que surt a 0,015 euros el quilo. Abans de deixar-nos trepitjar pels abusos dels majoristes, preferim oferir dos per un als nostres clients de forma directa".

El de Pérez, que ven els seus productes a la web, és només un dels múltiples exemples sorgits en els últims mesos. La crisi econòmica porta els intermediaris a oferir cada vegada menys a canvi de les fruites o verdures, el que porta als productors a buscar-se la vida pel seu compte.

El cicle del producte s'escurça notablement, segons destaca L'Hort de Montanya: en la distribució tradicional, passa de l'arbre al comerciant majorista, a cambres frigorífiques, conservació i coloració, emmagatzematge i botiga o supermercat. En la proposta d'Internet, directament del productor al consumidor.

En Taronges Lydia porten els seus productes fins a França, Portugal, Itàlia i Alemanya. Els seus propietaris destaquen que utilitzen els mateixos mètodes de cultiu des de la seva fundació, el 1915. Entre les seves ofertes, tres caixes de 15 quilos de taronges de taula per 60 euros.

Encara que aquests preus són avantatjosos en comparació amb la majoria dels supermercats o fruiteries, algunes grans cadenes com Mercadona els arriben a oferir més baixos. Però Luis Serra, de Lamejornaranja.com, assenyala que l'enviament directe "evita les pèrdues de qualitat al passar per magatzems i càmeres frigorífiques, i veure sotmeses a tractaments de conservació i coloració".

La majoria d'aquests productors individuals garanteixen l'enviament a les 24 hores següents a la comanda que es realitzi entre setmana dins de la península. Però també s'han posat en marxa projectes conjunts de major envergadura. És el cas de Comprarfruta.es, o de 3pfruits.com. I també de Directodelcampo.com, que agrupa fins a 70 productors d'una gran varietat d'aliments, incloent pernils, conserves i fins menjar preparat.

Aquest tipus d'iniciatives s'estenen a altres branques com la verdura, els lactis i fins i tot el marisc. Com ja va succeir abans amb bon nombre d'indústries, l'alimentària comença a canviar radicalment amb la revolució de la xarxa.

 

Article original