Per L'Horta · Defensem el territori

agres.jpg

Enfortim les xarxes cap a la sobirània alimentària

Més de 200 persones s'han reunit el 23, 24 i 25 de març a Agres (Alcoià), on s'ha desenvolupat la II Trobada per la Terra, el tercer esdeveniment d'aquest tipus organitzat fins ara per la Plataforma per la Sobirania Alimentària del País Valencià. Aquesta trobada ha tingut l'objectiu d'enfortir el treball d'aquesta xarxa tan diversa que uneix productores i productors agroecològics, grups de consum responsable, moviments socials i organitzacions que treballen per un altre model agroalimentari, de relacions humanes i de territori.

 

Aquesta ha estat una Trobada dedicada al funcionament intern, al debat i la proposició. El treball previ d'estructuració, de generació de iniciatives i de construcció no havia sigut tan gran als anys anteriors i el volum de agents implicats ha crescut qualitativa i quantitativament.

Sense dubte, el nombre d'iniciatives que tracten de connectar directament la producció i el consum vinculats a aquesta plataforma han augmentat exponencialment en els últims anys, però el que fa que aquest creixement siga realment significatiu és que tant els productors i productores que començaren a produir de forma agroecològica fa molts anys, així com les noves generacions de joves que tornen a la terra, saben que coincideixen en necessitats i problemàtiques, però també en objectius i reptes; per tal de fer front al model agro-industrial imperant que contamina la terra, afecta la nostra salut i ens fa dependents de aliments produïts per grans interessos empresarials en llocs llunyans, han d’unir-se. Els grups de consum, no només troben motius per a consumir productes ecològics en recuperar els sabors tradicionals dels aliments o poder adquirir productes saludables per a ells i les seues famílies, ara son més conscients que l'acte de consumir es pot carregar de sentit quan amb ell protegim el medi ambient, defensem el territori i la cultura local, assegurem unes condicions justes per a qui treballa al camp. Per tot allò, quan triem entre un producte o altre, triem el model de món que va lligat al producte en qüestió, en aquest cas, la Sobirania Alimentària. I per part de les organitzacions i moviments socials implicats, cada dia prenen més consciència de que formen part d'un moviment conjunt que necessita del seu recolzament. Tots i totes som part de la Plataforma per la Sobirania Alimentària.

A la xerrada inaugural de la Trobada, dos conceptes foren els més repetits per Lidia Senra, ex-secretària general del Sindicato Labrego Galego i Txetxu Núñez, membre de la Federació de Sindicats Agraris d'Euskal Herria: Dones i Joves. Tot procés de construcció de la Sobirania Alimentària ha de tindre molt present el paper de les dones i les necessitats dels que s'incorporen i representen el futur d'aquest moviment, sense ells i elles no es pot imaginar una realitat justa e inclusiva.

Nous reptes s'incorporen a l'agenda compartida després d'aquests dies transcorreguts en La Riera d'Agres. Els mercats locals impulsats pel col·lectiu de la Plataforma es multipliquen i continuaran fent-lo per tot el nostre territori. Diferents comissions treballaran temes apressants com ara les barreres legislatives, fetes per afavorir a les grans empreses i cadenes alimentàries, que anomenen granges a les actuals fàbriques de pollastres engabiats o que duen tomata amb sabor a res durant tot el any. Cada volta aconseguim que més ciutadans i ciutadanes es donen ressò de la necessitat de defensar la producció local i ecològica front als aliments genèticament modificats i, per exemple, Agres, poble que va acollir la Trobada, es prepara per aprovar en moció del seu ajuntament, la declaració de municipi lliure de transgènics, i així, unir-se a la resta de pobles que han declarat el seu rebuig a aquesta enginyeria tan poc humana. A les properes dates es desenvoluparan campanyes de sensibilització a tot el País Valencià, per tal de recolzar l'agricultura camperola, que pot generar llocs de treball, recuperar les nostres llavors tradicionals, curar de la nostra salut i del nostre entorn.

Gustavo Duch va posar clar, parafrasejant a Eduardo Galeano, que estem embarassats d'un nou món i, aleshores, la principal tasca que tindrem serà la de arribar a la resta de la ciutadania, amb totes les nostres eines possibles, per a fer-la conscient de que totes i tots som els pares i mares d'eixe nou món.