Per L'Horta · Defensem el territori

montoro-pge-congreso.jpg

Els nous pressupostos castiguen especialment Agricultura i Media Ambient

Els nous Pressupostos Generals de l’Estat anunciats ahir a Madrid han suposat una retallada mitjana del 17% a tots els ministeris, però aquesta no ha estat homogènia. Així, mentre la Casa Reial sols ha vist reduït el seu finançament, Agricultura i Medi Ambient patixen una retallada del 31,2% i la pràctica desaparició del Programa de desenvolupament rural sostenible. Ací vos deixem una anàlisi del portal Vida Rural.

EUMEDIA/Vida Rural ()

Tres quartes parts del total, uns 6.472,2 M €, es destinen a subvencions per a la regulació dels mercats agraris, però l’aportació de l’Estat a la despesa baixa un 31,2%

Segons l’informe del Ministeri d’Hisenda sobre els pressupostos generals de l’Estat (PGE) per al present any 2012, la política d’Agricultura, Pesca i Alimentació comptarà amb una despesa consolidada de 8.150,63 milions d’euros, amb un descens del 0,8 % respecte al’exercici anterior.

L’objectiu d’aquesta política és doble: d’una banda, es pretén fer front als reptes de la Política Agrària Comuna (PAC) pel que fa a les orientacions sectorials, a les creixents inquietuds mediambientals i a les exigències de qualitat de les produccions i processos i, per altra, realitzar adaptacions en determinats sectors per assegurar la supervivència en algunes zones de l’Estat espanyol.

Prop del 76% d’aquesta política, és a dir, tres quartes parts del total i 6.472,22 milions d’euros, es destina a subvencions per a la regulació dels mercats agraris, un 4,4% més que el 2011. Les subvencions a la producció agrària, que compten amb aportacions dels Fons Europeus Agrícoles de Garantia (Feaga), pretenen evitar que els preus en origen baixen per sota de determinats límits i que els preus al consum superen cotes no desitjables, procurant que l’oferta s’adapti a la demanda.

Els programes dedicats al desenvolupament rural sostenible tenen una dotació prevista de 1.549,30 milions d’euros. Amb aquests crèdits es pretén impulsar les zones rurals amb un doble objectiu: prestar uns serveis públics eficients i de qualitat i millorar la situació socioeconòmica de la població d’aquestes àrees.

Per al desenvolupament d’actuacions relacionades amb la qualitat de les produccions agrícoles i ramaderes, la seua orientació a les noves demandes de la societat dins d’un marc de sostenibilitat d’aquests sectors, així com les destinades a la millora de la industrialització i comercialització agroalimentària, es destinen 149.790.000 d’euros.

Al medi marí i la pesca es destinen 78,69 M €, per a la millora de les estructures i mercats pesquers i la protecció dels recursos pesquers.

Finalment, cal destacar les dotacions destinades a la política de regadius, amb 52.970.000 d’euros, i les destinades a la previsió de riscos en les produccions agràries i pesqueres, amb 252.660.000 d’euros.

En matèria de política de despesa en la política d’infraestructures s’ha dotat amb 1.449,97 M € a inversions en infraestructures hidrològiques, que es destinen al desenvolupament del Pla Hidrològic Nacional (PHN), de les quals 652.040.000 corresponen a les inversions previstes per al 2012 per les societats d’Aigües i 792.930.000 són aportats pel mateix Estat.

El pressupost de despeses de l’Estat pel Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient és de 2.248,69 M €, un 1,2% de la despesa total estatal, amb una retallada del 19,9% en relació al pressupost inicial de 2011 (excloses les obligacions d’exercicis anteriors), que va ser de 2.807,54 milions.

Tanmateix, en termes homogenis, el pressupost estatal de despesa disminueix un 31,2%, amb unes obligacions d’exercicis anteriors de 317 milions d’euros. Els capítols que s’han vist més afectats són els relatius a les transferències de capital i inversions, destacant, entre altres, les dotacions del Programa de desenvolupament rural sostenible, que es redueixen un 85,9% des dels 200.300.000 a només 28,3 milions d’euros.