Per L'Horta · Defensem el territori

llauraoeta.jpg

Agricultors ecològics en xarxa

La Xarxa llauradora de les Comarques Centrals neix per incentivar el comerç just

Eva Terol / El País

 

Xavier Mulet era advocat a València. Fa 20 anys, va canviar el seu despatx a Benimaclet per una parcel·la de 10 fanecades a l'ombra del Montgó, on avui conrea verdures i hortalisses cent per cent naturals, sense una gota de residus químics. Les ven cada dissabte al riu-rau del seu besavi, a Pedreguer. La majoria de la seva parròquia la conformen alemanys. "Encara falta molta conscienciació entre els consumidors d'ací", lamenta.

Quasi les mateixes jornades al sol, sembrant i nodrint la terra, porta Lola Martí, una de les poques dones lliurades a aquest ofici i una de les més veteranes. I moltes més encara, Lluís Blasco, qui es dedica a l'agricultura ecològica des de 1980 i destina a l'exportació el 98% de la seva collita de cebes tendres orgàniques, molt més fàcils de comprar en un bioladen de Munic o Berlín que a Carrícola, d'on procedixen.

"Hem fet molts intents de moure'ns cap al mercat nacional, però tots han fracassat", afirma Blasco. I afegix: "Potser ha arribat el moment d'adaptar el sistema de producció i dirigir-lo cap un consumidor molt més pròxim".

Lola Martí, Xavier Mulet i Lluís Blasco són exemples d'agricultors vocacionals que defensen un model d'agricultura sostenible de cultura local, respectuosa amb el medi ambient i hereva de tècniques tradicionals. Tots tres, al costat d'una dotzena de xicotets productors de la Marina, la Costera, la Safor, el Comtat i la Vall d'Albaida, han creat la Xarxa Llauradora de les Comarques Centrals, una plataforma oberta i en construcció des de la qual pretenen incentivar el comerç just de productes biològics, locals i de temporada.

"Hem après que el treball col·lectiu i en xarxa és l'únic camí que ens queda als productors locals per fer front a l'agroindústria alimentària", assegura Xavier Mulet. I des Gandia, Cento Borrull afegeix: "Necessitem fer-nos visibles, donar-nos a conèixer, que la gent sàpiga que pot comprar productes biològics prop de casa, sense passar per intermediaris".

"El preu de la fruita sempre és el mateix, mentre que el del gasoil no deixa de pujar. Necessitem sumar forces, generar sinergies de suport, augmentar la nostra capacitat de provisió de productes i fidelitzar els nostres clients ", resumeix Pepe Ferrándiz, l'activitat se centra en el cultiu de pomes i la producció d'oli i vi ecològic.

Els estrangers són els primers compradors d'aquests productes

A més de desenvolupar estratègies de cooperació i promoure l'intercanvi de productes entre els seus membres, la Xarxa Llauradora s'ha marcat com un dels seus objectius prioritaris realitzar una tasca divulgativa i conscienciadora entre la ciutadania. "Volem donar a conèixer entre la gent els principis de la agricología, el comerç just, el consum crític i la sobirania alimentària", apunta José Manuel Bisseto, un altre dels membres de l'associació i responsable de Agricología, un projecte de recuperació de bancals abandonats i educació ambiental a la Marina.

"Farem tot el possible per sensibilitzar la població amb xerrades, exposicions, publicacions i guies didàctiques, per crear grups de consum ecològic i per mantenir viva la cultura agrícola que hem heretat" conclou Bisseto.