Per L'Horta · Defensem el territori

latifundio.jpg

GRAIN publica conjunt de dades amb més de 400 abassegaments de terra agrícoles a nivell mundial

L'organització GRAIN, que treballa per una agricultura alternativa, més local, ecològica i sostenible, va posar ahir en coneixement públic un nou conjunt de dades que documenten 416 acaparaments recents i a gran escala de terres agrícoles per part d'inversors estrangers per a la producció de cultius alimentaris. Els casos abasten prop de 35 milions d'hectàrees de terra en 66 països.

 

Segons GRAIN, aquesta no és una llista exhaustiva de totes les negociacions sobre terres. Només ens concentrem en aquelles negociacions que:

– Es van iniciar després del 2006

– No s'han cancel·lat

– Involucren vastes àrees de terra

– Són portades a terme per inversors estrangers

– Són per a la la producció de cultius alimentaris

S'han inclòs les negociacions que involucren la producció de canya de sucre i oli de palma però no aquelles sobre cultius com jatrofa i cotó.

Aquest recull de negociacions ens aporta una imatge impactant sobre com l'agronegoci s'ha anat expandint a gran velocitat a través del globus des de les crisis alimentària i financera de l'any 2008 i de com açò està traient la producció d'aliments de les mans dels camperols i de les comunitats locals.

Aquesta visió confirma que l'Àfrica és l'objectiu principal a nivell de l'acaparament de terres, però també subratlla la importància de Llatinoamèrica, Àsia i Europa Oriental, demostrant que es tracta d'un fenomen global.

El conjunt de dades també mostra una clara imatge de qui són els acaparadors de terres. Mentre la major part dels 298 acaparadors registrats provenen del sector de l'agronegoci, companyies financeres i fons sobirans són responsables de prop d'un terç de les negociacions. I, en moltes ocasions, se superposen. Per exemple, les dades mostren com Cargill, una de les companyies d'agronegocis més grans del món, ha estat adquirint centenars de milers d'hectàrees de terres agrícoles a través del seu fons de cobertura Black River Asset Management.

Els inversors d'Europa i d'Àsia concentren dos terços dels acaparaments de terres, com s'observa a partir d'aquestes dades. Xina i l'Índia són les principals fonts d'acaparadors, així com el Regne Unit i Alemanya. No obstant això, el Regne Unit, igual que Singapur i Maurici, servixen de paradisos fiscals per als acaparadors, i sovint les veritables seus de l'operació es troben en un altre lloc. Altres grups importants d'acaparadors provenen dels EUA, encapçalant la llista en 41 casos, i els Emirats Àrabs Units i Aràbia Saudita amb 39 en conjunt.

La majoria de les dades van ser recollides al web farmlandgrab.org. Es poden obtenir referències completes a petició.

El conjunt de dades està disponible en formats XLS i PDF ací

Altres conjunts de dades de GRAIN sobre l'acaparament de terres poden ser trobats ací

 

Font: Rebelión