Per L'Horta · Defensem el territori

04.jpg

Un altre model agroalimentari per respondre a la crisi

En ocasió del Dia Internacional de la Lluita Camperola, Ecologistes en Acció demanda canvis profunds en les polítiques agroalimentàries per enfrontar la crisi alimentària, l'emergència climàtica i la desocupació.

Ecologistes en Acció recolza la crida de la Plataforma Rural a la IV Setmana Estatal de Lluita "Per la Sobirania Alimentària, Sense Transgènics, Posem fi a l'Acaparament de Terres", que inclou a desenes d'accions i activitats locals. També recolza les iniciatives de lluita camperola com la recent ocupació de la finca "Somonte" en Palma del Rio (Còrdova), duta a terme per jornalers del sindicat SOC-SAT com denuncia a la crisi endèmica del camp i, al seu torn, com a alternativa "de facto" a la mateixa.

A fi d'eradicar les causes estructurals per les quals 1.300 milions de persones al món no tinguin suficients aliments, Ecologistes en Acció proposa polítiques que transformin radicalment l'actual model agro-alimentari industrial, per encarar el pic del petroli, el canvi climàtic, la pèrdua de biodiversitat, la crisi de l'aigua, intoxicacions alimentàries, així com la desocupació i empobriment dels agricultors i comunitats rurals. Aquests canvis passen necessàriament per la reducció en el consum de carn de producció industrial i el foment dels mercats locals, l'agricultura ecològica i la ramaderia extensiva i la pesca artesanal.

L'organització ecologista assenyala que en els últims 50 anys la producció industrial d'aliments ha degradat les terres i els sistemes hídrics de què depèn aquesta producció. A més, a molts països la competència per la terra i l'aigua genera violència i conflictes armats. L'esmentada competència s'ha multiplicat per la producció d'agrocombustibles industrials desplaçant els aliments bàsics.

Tots aquests processos se van agreujant per l'escalfament global, que està afectant les produccions agràries i provocant més fam. Els països del Sud d'Europa, on ja hi ha greus problemes d'aridesa, pèrdua de terra fèrtil i sequeres, també són especialment vulnerables. A més, com reflecteix el camí fins la cimera Río+20 de NN.UU., l'agricultura està rebent noves pressions de la «economia verda», basada en l'ús massiu de biomassa i la biologia sintètica, la geoenginyeria i les falses solucions al canvi climàtic (REDD, biochar, «transgènics climàtics», etc.). Aquestes amenaces són analitzades per l'entitat ecologista a la seva publicació "Agroecologia per refredar el planeta".

"L'agricultura industrial accelera el canvi climàtic, no és resilient als xocs climàtics i exigeix insummes que resulten en un major endeutament dels agricultors", adverteix Ecologistes en Acció. "En canvi l'agricultura ecològica és més productiva i té el potencial per satisfer les necessitats de seguretat alimentària, especialment als països del Sud Global. Un ampli sector de la comunitat científica reconeix ara els efectes positius de l'agroecologia a la producció alimentaria, l'eliminació de la pobresa, la generació d'ocpació en el medi rural, i en la mitigació del canvi climàtic, i això és precisament el que necessitem en un planeta on els recursos són limitats", adverteixen.

D'acord amb l'organització ecologista, "una transformació cap a sistemes alimentaris relocalitzats serà de gran ajuda per abordar el canvi climàtic i altres desafiaments com la disminució de fonts d'aigua, la transició energètica, l'ús de fertilitzants naturals i la recuperació de biodiversitat agrària. Els circuits curts de comercialització de productes agraris també proporcionen la base per a la la creació d'ocupació i la sobirania econòmica i política. "

Aquesta setmana d'activitats s'emmarca també a la campanya internacional contra l'acaparament de terra, un fenomen dels últims anys que espolia les comunitats de les seves terres violant greument a drets humans.