Per L'Horta · Defensem el territori

Acaparamiento-de-tierras-hambre-en-el-futuro.jpg

Banc Mundial: Fora de la terra!

 

"Governança de la terra en un mitjà en ràpida transformació" és el tema de la Conferència del Banc Mundial sobre Terra i Pobresa que es durà a terme del 23 al 26 d'abril a Washington (EUA) aquest any. Inversors corporatius, governs i institucions financeres internacionals (IFI) es donaran cita a les oficines centrals del Banc Mundial (BM) per a "discutir temes d'interès per a professionals de la terra i els qui fan polítiques a nivell mundial". Mentre ells conceben formes d'ajudar a les corporacions a adquirir terra a tot el món, la gent sobre el terreny patix les polítiques i lleis de terra en favor de les corporacions promogudes pel BM i els seus aliats.

Durant dècades, el BM ha forçat un enfocament de mercat en la gestió de la terra basant-se en les seues receptes econòmiques i polítiques de reducció de la pobresa. El BM ha promogut la privatització de la terra i fomentat la creació de condicions per establir mercats de terres en transformar drets tradicionals i consuetudinaris a la terra en títols de propietat llestos per ser negociats en el mercat, i en finançar programes de titulació de terra en molts països -recolzant així un model de desenvolupament dirigit per corporacions agroindustrials.

Els seus programes de terra han augmentat la concentració d'aquesta en les mans d'uns quants i preparat el terreny per a una apropiació massiva de les terres i les aigües. Atrets pels alts preus dels aliments i una demanda creixent d'agrocombustibles, pinsos i matèries primeres, les corporacions multinacionals de l'agro-negoci i els actors de la indústria financera, com els bancs privats i els fons de pensions, estan en carrera pel control de la terra i altres recursos naturals associats a ella com l'aigua. S'estima que entre 80 i 230 milions d'hectáres de terra han estat arrendades o comprades en els últims anys per produir principalment aliments, pinsos o agrocombustibles per al mercat internacional. Com a conseqüència, llauradors/es, pastors/es, pescadors/es i famílies rurals estan perdent el seu accés i control dels recursos naturals (terra, aigua, pesqueries, boscos, pastures) i dels processos de producció; i per tant estan sent despullats/des dels seus mitjans de vida per alimentar-se a si mateixos/es i a les seves comunitats. Les poblacions locals estan sent desallotjades i desplaçades, els seus drets humans, en particular el dret a l'alimentació i a l'habitatge, estan sent violats, i el medi ambient, així com les estructures comunitàries tradicionals estan sent destruïts.

El BM està jugant un paper clau en aquest acaparament mundial de la terra en la mesura que posa a disposició capital i garanties per als grans inversors multinacionals; els brinda assistència tècnica i suport per a "millorar el clima d'inversions agrícoles" en els així anomenats països receptors, i promou polítiques i lleis amb un biaix corporatiu. Tot açò passa al mateix temps que el BM impulsa els seus set principis d'inversions responsables en agricultura (RAI per les sigles en anglès) per intentar legitimar l'apropiació de les terres de la gent per part dels grans inversors corporatius per a l'agricultura industrial. El BM contínua actuant en impunitat total. Els estats han d'aturar-ho i acatar plenament les seves obligacions extraterritorials de drets humans.

Mentre que el BM es troba amb els acaparadors mundials a l'interior de les seves oficines centrals, fora hi ha mobilitzacions internacionals per prohibir l'acaparament i reclamar tots els territoris acaparats. Els qui es mobilitzen sostenen que cap esquema de responsabilitat o transparència dirigit per les corporacions farà que l'expropiació de la terra de la gent o el model agroindustrial siguin acceptables o sostenibles.

En commemoració del Dia Internacional de la Lluita Camperola celebrat per La Via Campesina el 17 d'abril, ens unim als moviments de llauradors/es i pescadors/es, a les organitzacions de treballadors/es rurals, estudiants, activistes de drets humans, grups ambientalistes, organitzacions de dones i moviments de justícia social en la lluita per resistir l'acaparament de terra i el control corporatiu de la terra, i per aturar qualsevol intent del BM i els seus aliats corporatius d'emmascarar de negoci responsable l'expropiació de les terres camperoles a llarg a llarg del món.