Per L'Horta · Defensem el territori

corredor.jpg

El tercer rail és deu vegades més barat que un corredor nou

Cristina Vázquez / El País

 

El director general de Transports confia que el projecte es liciti el 2013

El projecte de tercer rail és una simplificació del corredor mediterrani de mercaderies. I molt més barat i factible. El director general de Transport de la Generalitat, Carlos Eleno, detallà ahir l'estudi que la ministra de Foment, Ana Pastor, havia fet seu dilluns passat en la seua visita a València. "És la forma més ràpida d'aconseguir la connexió internacional per als trens de mercaderies", ha subratllat Eleno. Si un quilòmetre de tercer carril costa 2,2 milions d'euros, la construcció d'una nova plataforma, amb dos carrils exclusius per a càrrega, costaria 20 milions d'euros, deu vegades més.

"Per a nosaltres, el tercer rail ja és corredor", va afegir el director, que ha posat èmfasi, davant les crítiques rebudes pels empresaris, que temen que aquesta obra substituïsca la visió més ambiciosa de corredor, és que aquesta és una opció realista i ràpida a la vista del baix tràfic de mercaderies que es mou a Espanya per via fèrria.

El tercer carril, fil o rail es col·loca sobre la plataforma ferroviària convencional per la qual circulen els trens de passatgers i que té ample ibèric. En aquest carril -que componen dos fils- s'instal·la un tercer que canvia l'ample i pel qual poden circular trens de mercaderies en ample internacional. Aquesta fórmula permet a aquests combois rodar sense pèrdua de temps pels ferrocarrils d'ample europeu de la resta del continent. Es tendeix el fil, en alguns trams es canvien les travesses, se senyalitza i revisa l'electrificació. Però res més. No cal aplanar terrenys i construir una nova plataforma.

El desavantatge és que la càrrega només pot circular de nit -perquè la prioritat és per als trens de passatgers- i només hi ha un carril per dos sentits, fet que exigeix ​​la construcció al llarg del traçat d'apartadors de 750 metres de llarg -pràcticament inexistents a Espanya-perquè els combois circulin per un sol carril.

El projecte de tercer rail que Eleno presentà dilluns davant la ministra s'estén des de Castellbisbal (Barcelona) fins a Alacant, amb 557 quilòmetres de longitud i un pressupost de 1.230 milions d'euros. El director de Transports va assegurar que el traçat prové del desdoblament de via en el tram de Castelló i Tarragona. Els colls d'ampolla, segons l'estudi, podrien donar-se en un futur a l'àrea de rodalia de València i Barcelona, per al que l'informe ja ha previst reforços que eleven el cost del tercer carril fins als 1.574 milions d'euros. Els accessos a ports i indústries com la Ford al tronc principal del corredor són a càrrec d'ells mateixos. "Per això és tan important que es posin ja a treballar", va dir. Eleno veu factible que els projectes surtin a licitació al llarg de 2013 i les obres s'executin en els dos o tres anys següents, però aquest és un assumpte que depèn enterament del ministeri. En 2016 el tercer fil ha d'estar implantat des de la frontera francesa fins a Alacant.

"Les empreses volen que la mercaderia sigui transportada de forma regular, tot i que el trànsit sigui lent. Els operadors no entraran si no hi ha certesa en els tràfics", va afegir el director de la Generalitat. El transport de mercaderies per ferrocarril és anecdòtic encara a Espanya i amb el corredor es multiplicaria per deu.

D'altra banda, l'associació TECNIMED demanarà sengles entrevistes amb la delegada del Govern espanyol i amb la consellera d'Infraestructures, Isabel Bonig, per demanar-los que les enginyeries valencianes puguin participar en la redacció de projectes del tercer fil i no sigui només Ineco, societat de Foment, qui ho faci.

Obres imprescindibles per al tercer fil

L'estudi de la Generalitat es basa en actuacions, ja previstes, que es desenvoluparan de manera que no interfereixin en el tercer rail:

Canvi d'ample en el tram La Encina-Xàtiva de la via destinada a l'alta velocitat. Abans s'ha d'acabar la duplicació de la via l'Alcúdia-Xàtiva.

Reparació i adequació del túnel de la via convencional a La Encina.

Connexió de la nova via de mercaderies en els seus extrems sud (Almussafes) i nord (entre el viaducte del Túria i Font de Sant Lluís), així com la seua electrificació i senyalització.

Connexió a la nova via de mercaderies del ramal d'accés a Ford a Almussafes.

Variant de Vandellòs, a Tarragona, en execució, amb travesses de doble ample.

Es proposa l'accés dels ports de Castelló i València, dotant de tercer carril a les vies existents.

Connexió al port de Sagunt pel nou accés sud, ara en projecte, amb via de dos amples.

El tram port d'Alacant-Sant Vicent del Raspeig és susceptible d'utilitzar-se amb tracció dièsel, sense necessitat a curt termini d'electrificació. En aquest punt està previst un apartador.