Per L'Horta · Defensem el territori

glick.jpg

L’historiador Thomas F. Glick participa en el primer projecte multimèdia sobre el paisatge de l’horta

ElPeriodic.com

 

El prestigiós historiador de la Universitat de Boston, conegut per les seves investigacions sobre les hortes valencianes, col·labora en un projecte web de la Fundació Assut al voltant de la cultura de l'aigua i el paisatge de la Reial Séquia de Montcada

L'hispanista nord-americà Thomas F. Glick, especialista en els regadius històrics valencians i gran defensor de l'horta, visita aquests dies la capital i alguns pobles de la comarca de l'Horta per participar en un projecte multimèdia sobre la cultura de l'aigua i el paisatge de la Reial Séquia de Montcada.

Després de la seua visita el 2010, quan va ser investit doctor honoris causa per la Universitat de València, torna ara per col·laborar en una iniciativa que, segons ha dit el mateix Glick, "té el meu suport perquè tracta de divulgar els valors de l'horta i contribuir a frenar la seua degradació i la pèrdua de la seua identitat."

El projecte, emprès per la Fundació Assut i finançat en la seva fase inicial pel Ministeri de Cultura i la séquia Reial de Montcada, es convertirà a partir de juliol a la primera plataforma en línia centrada en el paisatge de l'horta de València. El seu coordinador, Ignasi Mangue, el definix com "un ambiciós espai de divulgació i trobada virtual que, a partir d'una estructura bàsica, anirà nodrint-se amb contínues aportacions, tant de la ciència com de la cultura popular, i on els usuaris, alhora que s'apropin al territori, podran participar en la difusió i protecció dels seus valors mitjançant fotos, vídeos i comentaris. "

Homenatges

Segons Vicent Sales, president de la Fundació Assut, "la intervenció del professor Glick en aquest projecte és, al mateix temps que una aportació fonamental, un merescut reconeixement a la seua trajectòria acadèmica i científica i a la seua tasca pionera en la investigació i divulgació històrica dels regadius tradicionals valencians". Així, Glick serà nomenat patró d'honor de la fundació i rebrà també un homenatge per part de la Comunitat de Regants de la Reial Séquia de Montcada. Serà demà, a la una del migdia, a la Casa Comuna d'aquesta institució, a Montcada.

Thomas F. Glick és per als seus coneguts i amics locals un valencià de ple dret. Les seues periòdiques visites a aquestes terres, ja des de la dècada dels anys seixanta, es van materialitzar aviat en el ja clàssic llibre Irrigation and Society in Medieval València (1970). Humanista, hispanista, historiador de la ciència i investigador de primera fila mundial, ha explorat també el darwinisme, la teoria de la relativitat d'Einstein i la psicoanàlisi. Però, per sobre de tot, Glick és una persona plenament compromesa amb la divulgació, la preservació i la protecció del patrimoni dels sistemes de regadiu tradicionals. Entre ells, l'Horta de València.