Per L'Horta · Defensem el territori

Alboraia_pancarta_publi_Abelard_Comes.jpg

Alboraia retira la publicitat de la seua horta protegida

L'Ajuntament d'Alboraia ha ordenat aquest mes la retirada de diverses tanques publicitàries situades a la zona sud del terme, al costat de l'avinguda Germans Machado de València, a l'estimar que han estat aixecades allà de manera il · legal per estar sobre sòl qualificat com horta protegida i per no tenir autorització municipal.
En concret, i segons assenyala el consistori, aquestes instal · lacions publicitàries ocupen més de cent metres lineals al costat de la Ronda Nord, a la partida de la Masquefa, sense llicència o autorització de l'ajuntament. Per això, ha obert un expedient de disciplina urbanística i ha comminat a la mercantil propietària de les tanques a què "legui el que estimi oportú sobre la legalitat de les obres" o haurà de "restablir" la legalitat (és a dir, que les enderroqui ). Segons els tècnics municipals, el valor estimatiu de la retirada rondaria els 9.350 euros, mentre que el valor de les instal · lacions publicitàries és d'uns 31.100 euros.
Però, tal com indicava ahir el regidor delegat de l'àrea de Territori, Javier Balaguer (Cialbo), l'obligació de retirar aquesta publicitat de la zona fronterera amb València € segons l'edil, van ser col · locades allà després que el cap i casal s'ordenarà la retirada del seu terme €, ni és la primera ni es limita a aquest sector d'horta d'Alboraia.
Balaguer explica que ja l'anterior govern del PP va iniciar la campanya per deixar l'horta protegida alborayense sense aquestes grans instal · lacions publicitàries exteriors. Es tracta, segons l'edil, tant d'una qüestió estètica com legal "que l'ajuntament intenta fer complir des de fa un temps i en el que es torna a insistir perquè es compleixi la normativa".
A Alboraia, el sòl no urbanitzable (SNU), qualificat com Protecció de Horta (PH), només permet l'existència d'alqueries i vivendes camperoles, que podran ser rehabilitades i reformades, però mai ampliades; assecadors de xufes, que només podran usar-se com a tals; i hivernacles. Explícitament, el PGOU en vigor prohibeix la col · locació i manteniment d'anuncis, cartells i tanques publicitàries, "excepte els que tinguin caràcter institucional i fi indicatiu i informatiu".
Segons van informar ahir fonts municipals, aplicant el pla general l'ajuntament ha ordenat en els últims temps la retirada d'una vintena de tanques publicitàries i tres 'monopostes' (els cartells que s'alcen a diversos metres del sòl recolzats en un pal vertical) principalment en les proximitats del càmping de la Patacona (prop de la zona de l'ermita dels Peixets) i al costat de l'autovia V-21 (en l'àrea de l'horta de Vera).

 

Font: Levante-EMV