Per L'Horta · Defensem el territori

creilles.jpg
Sense categoria

La revolució de la creïlla a Grècia

lainformacion.com

El moviment que va néixer de la protesta d'un grapat de llauradors ha passat ara a calar entre la població grega: la creïlla ha portat una nova esperança a l'esperit de "voler és poder" enterrat per la crisi.

A Grècia, mentre l'economia es contreia a poc a poc entre 2009 i 2011, els preus anaven pujant. Aquest augment, sumat a la caiguda dels ingressos, es va barrejar en una coctelera explosiva fins a rebentar, recull la cadena Al Jazeera.

Però ara, cada volta més recelosos dels seus polítics, els ciutadans són els que estan tractant d'eixir de l'abisme com poden. L'activisme de base està triomfant amb èxits tan mesurables com un sac de creïlles ¿Creïlles?

El mes d'abril l'Autoritat Hel·lènica d'Estadístiques (ELSTAT, en les sigles en grec) va informar d'una sorprenent caiguda en els preus dels tubercles en març de l'any passat, explica Al Jazeera. ¿La raó per a eixa deflació històrica? La revolució ciutadana de la creïlla.

Aquest moviment va començar a gestar-se quan una sèrie de llauradors de Nevrokopi van tenir una idea per protestar contra les importacions de tubercle egipci: distribuir gratuitament tones de creïlles al centre de Salònica.

Després, va arribar tota la resta.

El Grup d'Acció de Voluntariat de la Prefectura de Pieria els va convidar a vendre les seues creïlles a l'engròs. El 19 de febrer es va organitzar una venda de creïlles a 25 cèntims el quilo, un terç del seu preu en el mercat.

El moviment es va estendre a la Universitat Aristòtil de Tessalònica, on un professor de màrqueting agrícola organitzar una venda de patates al campus. Va vendre'n 50 tones.

Ara, la revolució ha superat les creïlles i s'organitzen vendes regulars de més aliments barats com oli d'oliva, farina, arròs o mel. Fins i tot a Atenes.

Però més enllà, molts assenyalen que la major contribució del moviment a la cultura grega sumida en la crisi és la seua capacitat de fomentar l'esperit de "voler és poder". "Açò passa cada dia. Veuen eixe moviment com una cosa molt esperançadora", declara un ciutadà anomenat Tsolakidis a Al Jazeera.

"Podem mobilitzar més gent que qualsevol altra persona", diu Tsolakidis a Al Jazeera. "Vam rebre al voltant de 5.500 comandes de cada venda de productes, el que representa al voltant de 45.000 persones, o siga el 55% de la població de la nostra ciutat… Les reunions polítiques tenen sort si n'aconseguixen 50".

La creïlla ha donat un nou èmfasi al poder individual. I potser, encara que ara limitats a l'àmbit local, els seus valors d'independència i servei calen algun dia al capdamunt del poder públic a Grècia.