Per L'Horta · Defensem el territori

cumbre.jpg
Sense categoria

Via Campesina denuncia a Rio+20 que les Nacions Unides vetllen per interessos empresarials

 

"Que els governs es presten per definir el full de ruta dels negocis i guanys per a les transnacionals i els bancs és una burla i una humiliació per als pobles del món", assenyalà Alberto Gómez de la Via Campesina de Mèxic al denunciar que "tenim informació que tot està ja arreglat, la declaració ja està feta sense que la Conferència de Nacions Unides sobre Desenvolupament Sostenible Rio+20 haja acabat".

"És humiliant que un document oficial no només evite l'aprovació en la sessió de Nacions Unides sinó que s'envie a la reunió del G-20 que es desenvolupa a Mèxic perquè siga revisada" reblà Gómez. Quines repercussions té la declaració oficial de Rio +20? Està enfocada a la privatització de l'aigua, planteja un model d'agricultura intel·ligent, el que vol dir que hi incorpora els bancs i asseguradores al negoci.

Gómez il·lustra una de les falsedats que planteja Rio+20: "arriben a la seva parcel·la i li diuen que per la seua agricultura rebrà una bonificació; a més, els qui s'incorporen a 'lluitar contra l'escalfament global' tindran accés al crèdit, també els ofereixen que asseguraran les seues collites quan es vegen afectades per problemes climatològics; Aaseguren que amb menor superfície les collites tindran millors rendiments, i que si el cultiu segueix uns criteris per combatre l'escalfament global li donaran una altra bonificació.

Però no expliquen que amb açò ells tindran una manera de comptabilitzar tot l'abonament que capturen les parcel·les de les i les llauradors, que per aconseguir estes collites més rendibles cal gastar llavors millorades i químics, i que el gra de dacsa es processarà com a producte per a gasolina. Açò significa ús de transgènics, atemptant contra la sobirania alimentària, i el control de milions i milions d'hectàrees per part del capital financer. Açò és 'l'Economia Verda'".

En altres paraules és una altra manera de privatitzar, a través dels sòls, l'agricultura -i també enfortir la privatització de l'aigua- usant els seus mecanismes de reducció de l'emissió de gasos.

Gómez va dir que el que estiguen sobre la taula assumptes d'agricultura i alimentació és molt greu: "ací no hi ha els pobles. Només els governs que amb el reconeixement de les Nacions Unides tenen l'habilitat de buscar un llenguatge diplomàtic. Ací es reuneixen juristes a nivell de tots el món, persones que tenen diferents càrrecs a les Corts de Justícia dels països pensant en no tenir problemes ni amb constitucions ni amb cap llei". També va denunciar que es duen a terme trobades internacionals amb alcaldes per veure com als seus municipis impulsen eixa anomenada "economia verda" enganyant a les i els llauradorss.

"En el Sistema de Nacions Unides hi ha problemes molt greus" va assenyalar i demanà que aquest organisme sigués sensible a l'expressió dels pobles de tot el món, amb vista a un bon futur de tota la humanitat, "l'espai i assemblea de Nacions Unides ha estat capturat pels interessos empresarials" va afegir.

La Via Campesina ha mostrat el seu rebuig total a les formes de prendre acords i plantejaments oficials de la Conferència de Nacions Unides sobre Desenvolupament Sostenible Rio +20.

El moviment camperol i indígena redoblarà la lluita per la sobirania alimentària, per l'agricultura llauradora indígena sostenible, les llavors nadiues, els territoris i els béns naturals. "És urgent construir una força social capaç d'enfrontar aquestes polítiques en els propis països, la gran decisions que tenen a veure amb el futur dels nostres pobles ha de ser preses pels propis pobles, però en l'actualitat s'estan prenent en els espais multilaterals ", ha indicat Gómez.

Les massives mobilitzacions continuen a Rio de Janeiro on es desenvolupa la Cimera dels Pobles per la Justícia Social i Ambiental en Defensa dels béns comuns, on participen milers de camperols i camperoles i indígenes del món.