Per L'Horta · Defensem el territori

ramader.jpg

La Unió de Llauradors assenyala que amb menys de 4 milions d’euros s’haguera netejat la muntanya en les 50.000 has afectades pels incendis

Nota de premsa de la Unió de Llauradors

 

Aquesta organització elabora un estudi en el qual es demostra que cal apostar per l'agricultura i la ramaderia extensiva per a prevenir incendis

LA UNIÓ de Llauradors considera que amb una quantitat inferior als quatre milions d'euros, invertida en la ramaderia extensiva per a la neteja de les muntanyes, s'haguera evitat que els incendis hagen resultat tan devastadors.

Un estudi elaborat per aquesta organització agrària posa de manifest que amb un total de 375 pastors i una quantitat de 3,75 milions d'euros, les prop de 50.000 hectàrees oficials que han resultat afectades segons fonts oficials pels incendis hagueren estat netes enguany i s'haurien minimitzat els danys i el drama causat.

Si estenem la mateixa proposta a la superfície total d'hectàrees forestals de la Comunitat Valenciana, més de 1,2 milions, es necessitarien uns 9.000 pastors i una quantitat de 91 milions d'euros anuals.

LA UNIÓ considera aquesta xifra com bastant ridícula si tenim en compte la catàstrofe que suposa per als nostres pobles perdre una important massa forestal en primer lloc per la part econòmica de pèrdua d'ingressos (agraris, forestals, turístics), però també pel vessant mediambiental o paisatgístic o fins i tot sentimental. Per exemple el cànon anual que paga la Generalitat per organitzar la Formula 1 en una carrera d'un cap de setmana és de 20 milions d'euros més altres tants en concepte d'organització.

LA UNIÓ desitja significar que l'abandó o la falta de sensibilitat dels nostres governants cap a l'agricultura o la ramaderia, unit a les retallades en les tasques de prevenció o neteja de les nostres muntanyes, són factors fonamentals per a activar el foc quan es produeix un incendi. En aquest sentit el secretari general de LA UNIÓ, Ramón Mampel, manifesta que “un llaurador o un ramader en actiu en les nostres zones de secà és una garantia per a prevenir els incendis, deixar-los abandonar és un clar risc. És molt més efectiu per tant destinar més recursos a potenciar la ramaderia en zones boscoses o l'agricultura que invertir posteriorment en molts mitjans per a apagar el foc”. Mampel indica que “s'ha pogut observar en aquests incendis que els cultius bé cuidats o la pastura d'animals han actuat com a tallafocs evitant fins i tot una major propagació del foc”.

Mentrestant LA UNIÓ insisteix en la necessitat d'establir per part de Govern central i Generalitat una línia conjunta i cofinançada d'ajudes directes i altre tipus d'exempcions, però considera que han de ser efectives i accessibles per als afectats. Les pèrdues directes i indirectes són importants en cultius, en ramaderia i en instal·lacions sobretot de reg. LA UNIÓ assenyala que els pastors no podran accedir a les zones sinistrades per a pasturar amb els seus animals fins a d'ací cinc anys i que per tant caldria establir corredors en les zones afectades perquè el bestiar puga menjar o establir ajudes per a compra de pinso.

Aquesta organització professional agrària assenyala que els incendis són un colp molt dur per al món rural, per als seus habitants i per a la societat valenciana en general. No cal oblidar que les nostres zones d'interior, desfavorides, tenen escasses alternatives econòmiques i que tot el relacionat amb la muntanya: activitats agràries i forestals, turisme rural…es va a veure molt afectat pels incendis i suposarà més dificultats afegides a les naturals per a mantenir a la població en el territori rural.