Per L'Horta · Defensem el territori

foto3-8-4260f.jpg

Acció Ecologista-Agró anuncia el descobriment de tres noves espècies de rates penades a la costera de Puçol

Acció Ecologista Agró

 

El passat divendres 29 de juny, el col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Horta Nord celebrà, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Puçol i de SEO/BirdLife, un voluntariat a La Costera, per a censar les espècies de rates penades i d’aus nocturnes que habiten en este paratge natural municipal. El resultat més destacat de l’activitat, que comptà amb una vintena de participants, va ser la identificació amb un detector d’ultrasons de tres noves espècies de quiròpters: la rata penada pipistrel·la comuna (Pipistrellus pipistrellus), la de cabrera (Pipistrellus pygmaeus) i la de cua llarga (Tadarida teniotis).

La rata penada d’horta (Eptesicus serotinus) i la vulnerable rata penada de cova (Miniopterus schreibersii) eren, segons el catàleg de fauna del Pla Especial de Protecció de La Costera, les úniques espècies de quiròpters que vivien en este paratge natural municipal de Puçol, que des de l’any passat està baix la custòdia del territori d’Acció Ecologista-Agró. Tanmateix, durant el darrer voluntariat organitzat pels ecologistes en La Costera, Rubén García, biòleg especialitzat en rates penades, va censar amb un detector d’ultrasons tres noves espècies de quiròpters en esta muntanya de la Serra Calderona. Concretament es van identificar individus de pipistrel·la comuna (Pipistrellus pipistrellus), de rata penada de cabrera (Pipistrellus pygmaeus) i inclús algun exemplar de rata penada de cua llarga (Tadarida teniotis).

A més a més de descobrir estes noves espècies de quiròpters, la vintena de voluntaris que participaren en este seguiment de fauna nocturna revisaren les caixes-niu per a rates penades de La Costera, que AE-Agró col·locà el passat mes d’abril. Fins al moment, estos refugis estan deshabitats. A diferència de les caixes-niu per a ocells insectívors, que normalment tenen una ràpida i alta ocupació, els refugis per a quiròpters tarden més temps en ser emprats per les rates penades, especialment en àrees forestals. Tanmateix, esperem que molt prompte estes caixes-niu siguen la llar d’alguna nova colònia de rates penades, uns mamífers voladors que cal recordar tenen un paper clau en el control de plagues, especialment de mosquits.

El voluntariat del passat divendres 29 de juny també tenia com a objectiu censar les aus nocturnes de La Costera. Amb esta intenció es desplaçaren dos companys de SEO/BirdLife fins a este paratge natural municipal. Tanmateix, no pogueren localitzar ni escoltar cap duc petit (Asio otus), mussol comú (Athene noctua), xot (Otus scop), gamarús (Strix aluco) o òliba (Tyto alba), que són les espècies d’aus nocturnes que habiten en La Costera, segons el Banc de Dades de Biodiversitat de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient. De tota manera, la visita dels companys de SEO/BirdLife va ser molt enriquidora, ja que van ensenyar als voluntaris a identificar el cant i les siluetes de les aus nocturnes.

Cal destacar que les noves espècies de rates penades identificades a La Costera se sumen a altres espècies descobertes ja per AE-Agró en este paratge natural municipal. Este és el cas, per exemple, del tòtil (Alytes obstetricans), un gripau que va ser localitzat per primera vegada en desembre. Llavors els ecologistes trobaren cabuts d’esta espècie en l’Aljub de La Costera, una bassa d’aigua temporal que ara es troba seca per la manca de precipitacions i les altes temperatures. El passat divendres, durant el voluntariat nocturn, a més a més d’escoltar raucs de tòtil i de granota verda (Rana perezzi), els voluntaris tingueren la fortuna de trobar, baix la llum de la Lluna, una parella d’Alytes obstetricans molt a prop de l’Aljub.

Actualment AE-Agró treballa en l’actualització dels catàlegs de flora, aus i insectes de La Costera, així que probablement molt prompte coneixerem nous habitants d’este paratge natural municipal.