Per L'Horta · Defensem el territori

vi.jpg

Vi ecològic: vi que ja està aquí i ha vingut per quedar-se

El vi ecològic és una aposta necessària i convenient al bigarrat mosaic de tots els existents. L'Estat espanyol és al capdavant d'Europa en la plantació de vinya ecològica

 

ANTONIO PALACIOS, membre de l'Asociación de Enólogos de La Rioja / larioja.com

 

L'Estat espanyol compta amb unes condicions climàtiques òptimes perquè gran part de la seva vinya (la més extensa del món, amb més de 600.000 hectàrees) gaudeixi de les bondats de l'agroecologia. En l'actualitat, aquesta pràctica agrària suposa un avantatge competitiu i una gran oportunitat estratègica: la diferenciació. Al nostre país, l'augment de la vinya destinada a ecològic és molt important, el major a tot Europa, sobrepassant Itàlia, que fa alguns anys estava en primera posició. Segons el MARM (Ministeri espanyol de Medi Ambient i Medi Rural i Marí) existeixen ja prop de 57.000 hectàrees (un 9,5% de la superfície vitícola) i al voltant de 350 bodegues, davant les 135 de 2001.

Paradoxalment, a la cua de la Unió Europea quant a consum de productes ecològics, l'Estat espanyol continua escalant noves posicions en el rànquing dels majors productors del món d'aliments ecològics d'alta qualitat, sent un país molt reconegut per les seves capacitats i qualitats en aquest àmbit. Segons es desprèn de l'estudi de l'evolució del consum d'ecovi al món, publicat l'agost del 2010 per l'empresa internacional de certificació, el consum mundial de vi ecològic manté el seu creixement malgrat els últims anys de crisi. Al continent europeu gairebé tots els països van registrar un increment d'entre el 5 i el 15% anual. Als Estats Units el consum de vi ecològic ha anat creixent el 20% a l'any des del 2002. Es pot dir llavors que es va consolidant el consum mundial de vins ecològics.

La Federació Internacional de Moviments d'Agricultura Ecològica (IFOAM) defineix a l'agricultura ecològica -viticultura inclosa- com un «sistema de producció amb maneig holístic que promou i enforteix la salut de l'agro-ecosistema, incloent la biodiversitat, els cicles biològics i l'activitat biològica de la terra». La viticultura ecològica aplica mètodes biològics en el control i prevenció de plagues, malalties i maneig d'adventícies.

Regulació normativa
La seva regulació de normativa com a vi ecològic acaba de començar a funcionar després d'un llarg debat a la Unió Europea. Més enllà de normatives, l'objecte de la vitivinicultura ecològica és produir suficient quantitat de raïm i vi d'alta qualitat, treballant de manera sinèrgica amb els cicles naturals i sistemes vius, reconeixent l'ampli impacte social i ecològic de tot el procés: vins socialment solidaris i responsables amb el medi ambient, i assegurances per a la salut de les persones.

Són moltes i molt importants les bondats de la viticultura ecològica que, a més, fomenta l'ocupació de productes naturals, com adobs orgànics, suro natural o envasos més respectuosos amb el medi ambient. Fins i tot requereix alguna cosa més de mà d'obra humana, cosa lloable si considerem les elevades taxes de desocupació que pateix la societat en aquests moments. A més de ser naturals i autèntics, després d'anys de perfeccionament de les tècniques de vinificació eco-responsable, els vins ecològics gaudeixen en l'actualitat d'una alta qualitat organolèptica, i és més que probable que tinguin més marcat el caràcter 'terròs' al estar més influït per les condicions del clima i de la terra, ja que la planta s'ha d'expressar per si mateixa, sense les crosses que proporcionen els additius sintètics.

Els vins ecològics no tenen per què ser necessàriament més cars i gràcies al coneixement derivat de la 'paradoxa francesa', avui en dia se sap que un consum moderat i intel·ligent de vi és saludable en molts aspectes. Per tant, podem afirmar que el vi ecològic és bo per a la salut, ja que no conté residus de pesticides ni altres components com conservants sintètics i, a més, presenta dosis inferiors d'àcid sulfurós. D'altra banda, hi ha demostrat científicament que té una major quantitat d'antioxidants com el resveratrol.

Els vins ecològics són una aposta necessària i convenient al bigarrat mosaic de tots els vins existents on podem desenvolupar el concepte fins a la seva màxima expressió i potencialitat. En resum, l'ecovi és -sense cap dubte- el vi que ve, o millor, el vi que ja està aquí i ha vingut per quedar-se.