Per L'Horta · Defensem el territori

tomaques.jpeg

Fundació Ruralcaixa desenvolupa 235 noves varietats hortícoles que aporten innovació i qualitat

Fundació Ruralcaixa

 

Fundació Ruralcaixa ha desenvolupat 235 noves varietats hortícoles en el seu Centre d'Experimentació Agrària, a fi d'incorporar la innovació en la producció i comercialització dels productes de més demanda i, al mateix temps, millorar la qualitat de cara al consumidor.

Durant la Jornada de Portes Obertes, celebrada este migdia en el Centre d'Experimentació ubicat a Paiporta, s'han presentat els resultats de tots els projectes i investigacions duts a terme, durant els últims mesos, per esta Fundació.

La Jornada ha comptat amb una gran assistència de públic, majoritàriament professionals del sector, així com amb distintes autoritats, entre elles la directora general d'Empreses Agroalimentàries i Desenvolupament Rural, Marta Valsangiacomo, i l'alcalde de Paiporta, Vicente Ibor.

Entre les 235 noves varietats presentades per la Fundació Ruralcaixa figuren 50 de pimentó, de les quals cal destacar els picants, que estan veient incrementada la seua demanda, així com els de colors –groc, taronja, blanc, roig i morat–, i els procedents del banc de germoplasma de la Universitat Politècnica de València.

En albergina, a més de testar el nou material vegetal en les de pell violeta i mida intermèdia, també s'han desenvolupat treballs dirigits a obtindre noves varietats híbrides llistades, així com altres amb formes i colors diferents dels habituals.

Entre el conjunt de novetats, el director del Centre d'Experimentació, Carlos Baixauli, ha subratllat que "presentem 55 noves varietats de tomaca, entre les quals cal destacar seleccions de les millors tomaques valencianes de la província i varietats híbrides que aporten resistències a plagues i malalties. A més, hem aconseguit material especialment pensat per a aportar el sabor i la textura autèntica de la tomaca i tomaques cirera (cherry), que, a més, en alguns casos compten amb un valor afegit per la seua aparença atractiva i curiosa, com són els cherry en forma de cor o les tomaques que mantenen el color verd a pesar d'estar madurs".

"En melons d'alger i de tot l'any –ha afegit– hem aconseguit 60 noves varietats de diferents mides, tant amb llavors com sense, així com altres amb microllavors que no resulten molestes quan es consumixen".

En la Jornada també s'han exposat els treballs relacionats amb l'ús de diferents portaempelts en tomaca valenciana i meló d'alger, com a solució ecològica per a reduir els problemes de plagues i malalties de sòl, i evitar l'ús de fumigants.

Segons Carlos Baixauli, "una altra de les alternatives a este problema és la biosolarització, tècnica ecològica que hem desenvolupat en dos parcel·les d'este centre. Actualment, tenim una parcel·la dedicada exclusivament a comparar tècniques de producció ecològica i integrada, desenvolupant estratègies que permeten reduir les emissions de CO2 i obtindre en els dos casos producte amb residu zero".

Altres experiències desenvolupades per la Fundació Ruralcaixa per a millorar l'eficiència en la nutrició del cultiu, reduint els costos i l'impacte mediambiental, ha sigut el desenvolupament de diversos estudis dedicats a les dosis de fertilitzants, l'ús d'adobs d'alliberament lent i les diferents matèries orgàniques.

En fruiters, s'ha fet un treball específic dedicat a l'estudi de noves varietats d'albercoc resistent a la sharka, virus que va obligar a arrancar la major part de les plantacions de la Comunitat Valenciana.

D'altra banda, en matèria d'hivernacles, la Fundació Ruralcaixa ha desenvolupat diversos treballs destinats a comprovar l'eficàcia de les diferents estructures, els materials de coberta, els paquets tecnològics, i la implantació de mètodes de control biològic de plagues i anàlisi de tècniques i substrats en cultiu sense sòl.

Durant la jornada, el president de Fundació Ruralcaixa, José Garrido, ha ressaltat els resultats obtinguts a través dels dos projectes de genòmica i millora genètica de cítrics: Citruseq i Citrusgenn. "Les nostres instal·lacions contenen dos mil noves varietats de cítrics, i tenim previst plantar-ne altres més durant els pròxims anys. Fins ara, hem aconseguit resultats molt interessants quant a la seqüenciació de més de 180 varietats, i la incorporació de tota eixa informació en un programa bioinformàtic que permetrà facilitar l'obtenció de noves varietats, així com l'autentificació i certificació de material vegetal en cítrics."

La Jornada de Portes Obertes ha comptat amb diverses activitats, entre elles una exposició de maquinària agrícola organitzada per l'associació ASMAVA, així com amb una trobada dedicada al meló d'alger, en la qual s'ha exposat l'evolució de la seua producció i les noves varietats, a través de la influència en la millora del cultiu a partir de les noves tècniques de semiforçat. La trobada ha comptat amb les ponències d'Alfredo Miguel, introductor de l'empelt d'hortalisses a Espanya; M.ª Carmen Morales, responsable del Departament de Qualitat d'Anecoop, i tècnics de la Fundació Ruralcaixa.