Per L'Horta · Defensem el territori

250px-Alqueria_de_la_torre_de_benicalap.jpg

L’Ajuntament es compromet a concloure la redacció de la rehabilitació de l’Alqueria del Moro

EFE/La Vanguardia

 

El regidor d'Esquerra Unida Amadeu Sanchis s'ha congratulat de l'alternativa proposada pel regidor de l'equip de govern Vicente Igual en la comissió d'Administració Electrònica, Personal, Descentralització i Participació i en la qual s'ha compromès, donant resposta a una moció presentada pel grup d'esquerres el passat mes de maig, a la redacció del projecte de rehabilitació i recuperació de l'Alqueria del Moro i finançar-sobre els criteris de coordinació de la gestió de l'1 per cent cultural de la comissió Interministerial.

Tanmateix, el dirigent d'esquerres, en un comunicat, ha lamentat que aquesta rehabilitació i recuperació quedi circumscrita a aquelles parts de l'Alqueria que tan sols són de propietat municipal, "quan el que sol·licitàvem a la nostra moció és que es realitzar una rehabilitació integral de l'edifici així com del seu arbrat ".

D'altra banda, Sanchis també ha aclarit que queda per dilucidar una part important del debat que és com serà "la utilització de l'Alqueria una volta es trobe rehabilitada", ja que per a Esquerra Unida l'ús que se li donés "hauria de ser evidentment públic, educatiu i relacionat amb la història de la ciutat i l'horta ".

L'Alqueria del Moro, situada a Benicalap, es configura com una construcció única i exemplar de l'arquitectura rural de la ciutat de València. Segons consta en el Catàleg de béns i espais protegits "és una de les alqueries més rellevants per les seues especials particularitats.

La seua horta és regada per un entramat de sèquies que arriben des de Torm, té un interès històric, artístic i científic singular per constituir una magnífica mostra de l'arquitectura senyorial i rural de l'horta valenciana dels segles XIV, XVI i XVII, i posseeix elements característics d'un estil de vida, d'explotació i de domini del territori tant medievals com moderns". Aixina mateixa, l'edil ha indicat que l'edifici és propietat municipal des de 2001 i va ser declarat BIC el 2004.

"Des de llavors, en no haver-se realitzat cap pla de rehabilitació integral i de protecció, s'ha accelerat el seu deteriorament ja que, a més, ha patit diversos incendis i espolis i el seu entorn s'ha convertit en un veritable abocador i aparcament improvisat que no es correspon amb la seua condició de Bé d'Interès Cultural des de fa vuit anys ", ha conclòs el regidor.