Per L'Horta · Defensem el territori

Mercadona1.jpg

Mercadona passa de la Denominació d’Origen

El gegant de la distribució no exigeix ​​als proveïdors que posin el segell DO en els productes però sí que siguin locals i s'especifiqui l'origen

EconomiaDigital

El segell de Denominació d'Origen (DO) dels productes que comercialitza la gran cadena de distribució Mercadona està desapareixent dels lineals. Algunes organitzacions que defensen eixe sistema de regulació dels productes espanyols es queixen que la companyia valenciana que presideix Juan Roig ha suprimit en diversos articles l'estampa dels envasos que reconeix la seua qualitat extrema, conseqüència de característiques pròpies i diferencials, degudes al medi geogràfic en el qual es produeixen les matèries primeres.

No obstant açò, Mercadona insisteix que "l'assumpte de posar segells de Denominació d'Origen és una elecció del proveïdor" i que ells el que "exigeixen és que els productes siguin locals i es certifiqui l'origen".

Queixes

Els consells reguladors de Denominació d'Origen de la xufa i l'arròs de València insisteixen en el dany d'eixa mesura. "Fa anys que alguns proveïdors van decidir que no anaven a envasar DO i Mercadona té una quota de mercat molt important", asseguren. A açò se suma que la resta de cadenes espanyoles sí que ofereixen "com a mínim un producte amb el segell" ja siga de marca pròpia o primeres marques.

En el mateix sentit, i malgrat que la capital del Túria és "l'única zona productora d'Europa" de xufa, l'orxata que s'ofereix en el grup de supermercats de Roig "no està sota el control de la DO" quan la cadena ha arribat a vendre "prop del 50% de l'orxata que es comercialitza a Espanya". Així mateix, des del consell regulador valencià indiquen que, de les quatre marques que hi havia als prestatges de Mercadona, "s'han reduït a dos i cap amb el segell".

Els pescadors de Vigo també protesta per la procedència d'alguns productes que ven Mercadona. El peix que compra el client de la cadena valenciana prové no només de Galícia i País Basc, sinó també de Sud-amèrica i Àfrica, segons explica la secció sindical de pesca de CCOO. El sindicat reconeix que el peix es processa a Vigo però que el lloc de procedència no sempre és la ciutat gallega.

Controls periòdics

Davant eixe descontentament, Mercadona subratlla que "l'orxata és de València i l'arròs el 95% és de València i el 5% restant d'Extremadura i del Delta de l'Ebre". Per donar mostra d'això es certifica periòdicament "la traçabilitat de diversos productes" amb un auditor extern, Norma Agrícola, que demostra els orígens.