Per L'Horta · Defensem el territori

sofia-gatica.jpg

“No vull que els agrotòxics matin més nadons”

Sofia Gatica ha estat guardonada amb el premi Ambiental Goldman, el Nobel del Medi Ambient. Escoltoe el seu testimoni de mare lluitadora contra herbicides i plaguicides que podrien ser nocius per a la salut humana, com afirma que va succeir amb la seua filleta. La controvèrsia sobre perjudicis o innocuïtat dels cultius transgènics continua a Europa, amb resultats opinables. Juan Carrasco (Juanfe36@gmail.com), expert independent en agricultura i bioteconología, acompanya Gatica i m'informa que s'aboquen cinquanta milions de litres d'agrotòxics en camps argentins. I m'assegura que el ministre Cañete promou l'ús de llavors transgèniques. Li preguntaré.

 

Víctor – M. Amela  / La Vanguardia

Què té vostè contra els agroquímics?
¡Van matar al meu filleta!

Com va morir?
Als vuit mesos d'embaràs, la xiqueta patia una malformació del ronyó. Els metges van creure que podrien operar-la en néixer, però Nandy va morir amb tres mesos.

Ho lamente.
El metge me la va posar en braços: "Agàrrela, que encara està calenteta. Però és morta".

Cruel.
Jo la volia viva! No he deixat de pensar-hi ni un dia: Nandy tindria hui 16 anys.

Quin va ser el diagnòstic?
Malformació congènita. Sense més explicacions, vaig tornar a casa. Però no vaig resignar-me!

Què va fer?
Donar-li voltes al cap. El meu barri, Ituzaingó, molt humil, als afores de Còrdova (Argentina), està al costat d'àmplies extensions de soja transgènica, fumigades dues vegades l'any amb un herbicida …

Ja.
Poc després va morir el nadó de Susana, una veïna. I vaig descobrir que no eren casos únics.

¿Va relacionar morts i fumigacions?
Vaig recórrer casa per casa i vaig preguntar…

I què va trobar?
Xiquets amb leucèmies, tumors diversos, càncers diversos (mama, ronyó, intestí, recte …), malalties respiratòries, intestinals i neuronals, vertígens, patologies dermatològiques… I malformacions embrionàries i danys en els òrgans reproductors.

I va començar a sospitar?
La meua veïna Àngela em va explicar que després de cada fumigació, dos entre novembre i febrer, al seu fill li passava alguna cosa estranya…

Què li passava?
Es quedava amb els músculs paralitzats, sense poder moure's, i amb els ulls en blanc, girats cap enrere. El metge alleujava el noi i es recuperava, però requeia coincidint amb cada fumigació.

I ací sí establí una connexió.
Ens ajuntem 16 mares, veïnes del barri, amb malalties sospitoses a casa. Marquem en un mapa les nostres cases, adreces, noms, edats, malalties…

Per a què?
L'enviem al Ministeri de Salut, perquè ho investigaren. Ni cas. Va ser el 2002.

Com s'ho va prendre vostè?
Vaig eixir al carrer, em vaig manifestar, vaig demanar ajuda, i la televisió em va entrevistar. El ministeri va determinar que l'aigua corrent estava contaminada. La va tallar. Tot el barri va quedar sense aigua. Més de 5.000 habitants sense aigua!

Ho solucionarien ràpid, suposo.
Els veïns estaven desesperats! Em vaig queixar al ministeri i em van proposar un acord: col·locarien vàlvules i filtres nous si jo renunciava a accions judicials. ¡Vaig firmar!

Per què?
¡Primer anava que la gent tinguera aigua! Els veïns, agraïts, es van sumar a la meua causa. I el ministre va encarregar un altre estudi.

Amb quin resultat, eixa volta?
Mai es va publicar. I una nit va trucar a la porta de casa meua un desconegut. Volia parlar amb mi. Era un dels metges que havien participat en l'estudi!

I què li va dir?
"Senyora, Marxin d'eixe barri, que s'estan morint tots!". Era el doctor Mario Carpio.

Quina por, sentir açò…
Encarreguem un altre estudi i van aflorar 300 casos de càncer en una població de 6.000 persones. El govern va contraatacar amb un altre, segons el qual estàvem sans. I vam decidir mostrar als nostres malalts en públic…

És vostè una lluitadora.
La lluita continua. El govern municipal, previ estudi, va declarar el barri "inhabitable", i el govern central va replicar que aquest estudi era infundat.

Quina cascada d'estudis i informes…
La presidenta Cristina Fernández de Kirschner ha encarregat un altre: hi ha un 33% de morts per càncer, i un 80% de nens té més agrotòxics en sang del que és normal.

Com arriben estes substàncies al cos humà?
El sòl està contaminat. I les aigües. I l'aire, en la temporada de fumigacions.

Quines substàncies són contaminants?
Glisofat, l'herbicida més venut al món, de la multinacional Monsanto.

No podrien canviar de herbicida?
La soja transgènica està dissenyada per resistir, i cal gastar eixe. I esta soja la importància vostès per alimentar els seus porcs!

Tota?
Tota la importen vostès. També vostès tenen dacsa transgènica Mon 810: 100.000 hectàrees, la meitat a Catalunya.

M'he de preocupar?
L'alteració genètica de la dacsa genera tòxics. I amb eixa dacsa es fa pinso per a porcs, igual que amb la soja transgènica argentina. I el porc se'l menja vostè!

Caldrà encarregar un altre informe …
He denunciat a la Casa Blanca aquest genocidi encobert, i tinc una carta timbrada del propi president Obama: "Res puc fer-hi legalment, però els animo a seguir lluitant".

És alguna cosa.
El Parlament de la Unió Europea prohibirà l'glisofat l'any 2015. Per què no fer-ho ja, i aixina evitarà morts d'europeus?

Ha aconseguit vostè alguna cosa a l'Argentina?
Que es prohibisca fumigar a menys de 2,5 quilòmetres de poblacions, pous o escoles. ¡Alguna xiqueta com Nandy no morirà!