Per L'Horta · Defensem el territori

Agroecologia.jpg

Formar-nos en Agroecologia

El Centre d'Estudis Rurals i Agricultura Internacional (CERAI) ha organitzat un curs d'agroecologia per tal de fomentar l'alimentació sostenible i de proximitat. Este és el text de presentació de la inciativa:

 

En nombroses regions del món, l'aplicació del paquet tecnològic de la “Revolució Verda” i l'agricultura industrial ha desembocat en una successió d'impactes mediambientals negatius com la degradació dels sòls o les pèrdues de la diversitat genètica en els cultius. Al mateix temps, el model actual ha conduït a un deteriorament dels drets dels petits camperols i a un augment de les desigualtats en la producció global d'aliments.

Aquests fets observats en els últims anys han posat en evidència les errades del model agrícola modern. Encara que els agrosistemes mundials estan encara dominats pel monocultiu, l'ús de químics i de les llavors modificades, l'Avaluació Internacional de les Ciències i Tecnologies Agrícoles per al Desenvolupament de l'ONU advoca ara per una transició fonamental cap a l'agroecologia.

Els principis agroecològics es basen en l'ús de recursos naturals i locals utilitzant de manera més eficaç els nutrients i l'aigua per a millorar la fertilitat dels sòls i mantenir un nombre alt d'espècies. Segons l'informe “L'Agroecologia i el dret a l'alimentació” de l'especialista per a les Nacions Unides Olivier De Shutter, la pràctica generalitzada de tècniques agroecològiques podria augmentar la producció alimentària, corregir les desigualtats per als grups més vulnerables i aconseguir un model agrícola sostenible.

La visió agroecológica es presenta avui dia com a la resposta més adequada per a l'aplicació de conceptes i maneig de sistemes d'agricultura sostenible.

L'ONG CERAI, Centre d'Estudis Rurals i Agricultura Internacional, aposta en esta direcció, defensa l'enfocament agroecològic com a base per a l'agricultura. Seguint aquesta dinàmica, ha organitzat el Curs d'Agroecologia, Cooperació Internacional i Desenvolupament Rural per a donar a conèixer les bases del funcionament dels agrosistemes i les tècniques de producció agroecològiques i les eines bàsiques per a l'elaboració i avaluació de projectes sostenibles.

El model agroecològic s'ha d'assumir com una forma de conservar el medi ambient i d'enfortir les relacions econòmiques i socials a través de la producció i el consum d'aliments més sans, més nutritius i més saborosos. L'agroecologia ens condueix cap a un món rural més sostenible i seguir o no aquest camí està ara entre les nostres mans!

El curs començarà en Novembre 20120 i la preisncripció està oberta!

Informació i matrícula:
www.multiversidad.es / www.cerai.org
formacion@cerai.org
96 387 91 76 / 645 786 785

DOSSIER per a descarregar: III Edició del Curs d’Agroecologia, Cooperació
Internacional i Desenvolupament rural
en VALÈNCIA