Per L'Horta · Defensem el territori

logo-cultiva-diversidad.jpg

2a Setmana Estatal per la Biodiversitat Agrícola pel dret a vendre les nostres pròpies llavors

 

La Campanya, promoguda per més de 20 xarxes locals de llavors, se centra en la profunda preocupació pel futur pròxim de les nostres llavors de varietats tradicionals i comptarà amb activitats a Andalusia, Múrcia, Catalunya, la Rioja, Mallorca, Cantàbria i Canàries, entre d'altres ]

Les accions se centren en el foment i incidència per la defensa del dret dels llauradors i llauradores a vendre les seues pròpies llavors de varietats tradicionals.

Des del 16 al 28 d'octubre tindrà lloc la 2a Setmana Estatal per la Biodiversitat Agrícola a través d'accions descentralitzades en els diferents territoris de l'Estat espanyol, activitats relacionades amb la biodiversitat agrícola i el coneixement camperol i que abastaran des de tallers, degustacions, intercanvis de llavors, xerrades i punts informatius sobre varietats tradicionals.

Des del 2009 s'han realitzat en el marc de la Campanya Llaura diversitat. Sembra els teus drets", diferents activitats centrades en el foment de l'agricultura ecològica i llauradora i l'ús de varietats tradicionals, en la recuperació del coneixement pagès i de la cultura local gastronòmica, en la lluita contra una agricultura de patents i transgènics, en l'exigència d'un marc legal que permetisca als llauradors i llauradores la producció i venda de les seues pròpies llavors i d'un suport decidit de les administracions públiques a la tasca de recuperació del nostre patrimoni genètic cultivat.

El Govern espanyol, per una banda, reconeix els drets dels llauradors i llauradores, recollint-lo a la Llei de llavors, pel que fa a l'establiment de mecanismes per facilitar a la conservació, utilització i comercialització de les llavors i plantes de viver conservades en seues finques, la protecció, la conservació i el desenvolupament dels coneixements tradicionals d'interès sobre els recursos fitogenètics per a l'alimentació i l'agricultura, i el dret a participar en l'adopció de decisions, a nivell estatal, sobre assumptes relatius a la conservació i la utilització sostenible d'eixos recursos fitogenètics. Però per altra banda, no posa en marxa cap estratègia per fer reals eixos drets, com es reflecteix en l'Informe sobre l'estat dels recursos fitogenètics a Espanya. Eixa situació posa de manifest la manca de voluntat política que té el Govern espanyol sobre el tema.

Les varietats tradicionals aporten qualitat organolèptica, no només visual, també omplen de sabors i aromes la nostra alimentació i són part inseparable del nostre patrimoni cultural immaterial (alimentació mediterrània). Les varietats tradicionals contribueixen a la seguretat alimentària en disminuir el risc de pèrdues massives de collites, ja que la seua diversitat intrínseca afavoreix el maneig agroecològic dels nostres camps i en facilita el cultiu de poblacions vegetals poc homogènies, més estables davant situacions adverses. Les varietats tradicionals simbolitzen uns valors ètics, en ser l'expressió de la sobirania alimentària i que encara no s'ha consumat totalment l'apropiació indeguda, a través dels abusos de drets de propietat intel·lectual i de patents, de la biodiversitat cultivada desenvolupada pels llauradors i llauradores.

Les demandes i ferramentes

Des de la Campanya Llaura diversitat. Sembra els teus drets" instem al Govern espanyol a posar en marxa les polítiques necessàries per a fer efectius els drets dels llauradors a conservar, utilitzar i comercialitzar varietats tradicionals. Eixos recursos genètics agrícoles han de poder formar part dels seus mitjans de vida.

Pretenem induir un canvi en normes jurídiques i en les polítiques governamentals que considerem injustes a la llum dels principis que regeixen la nostra vida social, i amb els fonaments constitucionals de l'Estat democràtic.

 

Més informació al web de la campanya