Per L'Horta · Defensem el territori

Albufera.jpg

La directiva de l’Aigua s’incompleix en el Xúquer, denuncien els ecologistes

Les organitzacions Xúquer Viu, SEO / BirdLife, Acció Ecologista-Agró, Ecologistes en Acció i WWF-València alerten el comissari europeu de Medi Ambient

El País

Les organitzacions Xúquer Viu, SEO / BirdLife, Acció Ecologista-Agró, Ecologistes en Acció i WWF-València denuncien l'incompliment de la Directiva marc de l'aigua a la Demarcació del Xúquer i de les condicions del transvasament Xúquer-Vinalopó, "el que està provocant una degradació contínua del riu, dels aqüífers i del Parc Natural de l'Albufera".

Les organitzacions ecologistes recorden el deplorable estat d'eixos espais davant la visita dimarts del comissari europeu de Medi Ambient, Janez Potocnik, a l'Albufera. A l'acte també assistiran el ministre de Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, el president de la Generalitat, Alberto Fabra, i l'alcaldessa de València, Rita Barberá.

Les entitats han explicat que el 4 d'octubre de 2012, el Tribunal de Justícia Europeu va condemnar a Espanya per incomplir en un gran nombre de demarcacions hidrogràfiques espanyoles els terminis establerts per la Directiva marc de l'aigua referits als nous plans hidrològics -que havien d'estar aprovats el desembre de 2009- i la consulta pública.

De totes les demarcacions espanyoles peninsulars, "probablement la que afecta el Xúquer i l'Albufera és la que es troba en una pitjor situació", han lamentat. Així mateix, han indicat que, actualment, el procés de planificació de la demarcació del Xúquer es troba paralitzat fins que la delimitació territorial produeixi.

Pla Hidrològic de 1998

En absència de nou pla hidrològic elaborat d'acord amb els objectius i principis de la Demarcació marc de l'aigua, es continua aplicant el Pla Hidrològic de Conca del Xúquer aprovat el 1998, "que no contempla els objectius ambientals de la Directiva ni obeeix als seus principis rectors", han criticat les organitzacions sindicats, que han denunciat" una degradació contínua del riu, dels aqüífers i de l'Albufera".

En eixa línia, han assegurat que el Pla Hidrològic de 1998 "permet legalment que els últims 60 quilòmetres del Xúquer es puguen assecar, ja que no estableix un cabal ecològic mínim, ni mesures de recuperació d'hàbitats en eixe tram, tot i que és un lloc protegit d'acord amb la Directiva Hàbitats ".

A més, han afegit, "tampoc preveu la reducció necessària de les extraccions d'aigües subterrànies que han sobreexplotat l'aqüífer de la Manxa Oriental i que han minvat significativament els cabals del Xúquer en la conca mitjana i baixa".

D'altra banda, eixes organitzacions han explicat ue el Pla Hidrològic de 1998 no inclou cap actuació de gestió sostenible de l'aigua a llarg termini per garantir la protecció dels valors ecològics de l'Albufera i "només calcula en 100 hectòmetres cúbics per any les necessitats hídriques del Parc i assumeix que eixe volum està garantit pels retorns dels regadius històrics del Xúquer ".

Les cinc organitzacions consideren que el volum estimat és "absolutament insuficient per garantir el bon estat ecològic de l'Albufera".

A més, creuen que és "més que dubtós que arriben a l'Albufera als esmentats 100 hectòmetres cúbics, ja que la modernitzacions de regadius a la Ribera ha minvat significativament els retorns de reg".

Els col·lectius ecologistes també s'han referit al "podriment de la palla de l'arròs que contamina les aigües del parc i genera mortalitat de peixos".

Transvasament Xúquer-Vinalopó

Així mateix, han assenyalat que la Comissió Europea ha aportat 120 milions d'euros per finançar les obres del transvasament Xúquer-Vinalopó, condicionats al compliment d'un conjunt de requisits, entre els quals destaquen l'aplicació de la Directiva marc de l'aigua, la fixació de cabals ecològics en el Xúquer, la garantia de les aportacions necessàries per l'Albufera i l'estuari del Xúquer i l'establiment d'unes normes d'explotació que garanteixin els drets de la conca cedent.

"Tenint en compte l'ordenament jurídic espanyol, el compliment de totes eixes condicions requereix l'aprovació d'un nou pla hidrològic de conca, elaborat d'acord amb la Directiva marc de l'aigua, que incloga la regulació d'aquestes matèries", han conclòs.