Per L'Horta · Defensem el territori

sant-isidre.jpg

L’horta oblidada de Sant Isidre

 

Veïns del barri busquen imatges anteriors al pla Sud per mostrar en un llibre com era la zona

Mónica Ros / Levante

El pla Sud va ser la solució adoptada per evitar una riuada com la de 1957, però la construcció del nou llit del riu Túria també va acabar amb l'horta del barri de Sant Isidre i dispersà als veïns per altres poblacions properes com Picanya, Paiporta, Xirivella o el barri de Patraix.

L'associació de veïns de Sant Isidre està decidida a recuperar la història del barri per mostrar a les generacions veïnes l'horta que s'articulava al voltant del Camí vell de Torrent, a la partida del Safranar. No obstant açò, en aquells temps, pocs eren els que posseïen una càmera fotogràfica i les instantànies escassegen. És més, les que hi ha solen fer fan referència a fets extraordinaris com un matrimoni i sobretot, a la celebració del Crist de la Fe, patró del barri. De fet, esta festa se segueix celebrant a San Isidre gràcies a l'esforç d'uns clavaris que no estan disposats a perdre una tradició que ja suma 330 anys.

Però l'associació de veïns necessita ajuda i ha decidit fer una crida pública "perquè els veïns-de Sant Isidre i aquells que van emigrar a altres poblacions que compten al seu domicili amb fotografies de l'horta, d'un bateig, un casament, una festa, el forn del Mig Camí, l'Ermita de l'Alqueria de Burguet … Ens les facin arribar per incloure-les en el llibre que estem preparant perquè no hi ha cap arxiu del barri, de la seua història i del que antuvi fou la seua horta". El president de l'entitat. José Luis Ceballos està decidit a concloure una tasca que va començar en 2002 -durant celebració del centenari del barri- i que ha estat anys paralitzada.

Per açò, esta setmana passada, durant quatre dies, l'associació de veïns va celebrar una exposició amb el material que han reunit (unes 100 instantànies) per "animar" als veïns a portar-ne més. I van aconseguir una trentena.

Però calen més imatges per il·lustrar el llibre que ha preparat l'entitat. Per açò, a tot aquell que aporti una imatge se li lliurarà el llibre de forma gratuïta i, per descomptat, se li retornarà el material. Les fotografies es recullen a la seu de l'associació.