Per L'Horta · Defensem el territori

portada1.jpg

La Conselleria de Medi Ambient cedeix la custòdia del territori a una associació afí

L'associació capdavantera en la custòdia del territori al País Valencià, Avinença, acaba de descobrir la signatura d'un conveni sobre custòdia entre la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient i l'Asociación Foro Solidario de la Comunidad Valenciana por el Agua y el Medio Ambiente, entitat més que porpera al Partit Popular i que mai ha treballat en el concepte de la custòdia del territori.

 

Per denunciar aquest fet han fet públic aquest comunicat:

 

Benvolguts i benvolgudes

ens hem assabentat en els últims dies d’una notícia un tant sorprenent. La Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient de la Generalitat Valenciana ha signat un conveni de col·laboració amb FOSAMA (Asociación Foro Solidario de la Comunidad Valenciana por el Agua y el Medio Ambiente) en el qual es reconeix a aquesta entitat com a referent per a la custòdia del territori al País Valencià i com a un interlocutor vàlid per a les entitats de custòdia. El que resulta més sorprenent és que el conveni està copiat literalment, una còpia quasi idèntica línia per línia, del conveni signat amb AVINENÇA fa una mesos.

FOSAMA ha estat un company inestimable de viatge de la Generalitat Valenciana per a la reivindicació de temes ambientals, molt especialment per a temes relacionats amb l’aigua, transvasaments, parcs eòlics, etc. No cal que us expliquem molt més: segurament ja ho sabeu, que som gats vells, o podeu investigar vosaltres mateixos. Nosaltres tan sols hem fet un exercici molt senzill: buscar la paraula custòdia del territori a la seua web o als documents produïts al llarg dels últims anys. I ja podeu imaginar el resultat… ni una sola menció a la custòdia.

Ara mateix la Generalitat Valenciana té a les seues mans una Guia Divulgativa de Custòdia del Territori, un Inventari de Custòdia del Territori al País Valencià actualitzat a data de octubre de 2012 i un document sobre Infraestructura Verda i Custòdia del Territori (a més d’un grapat d’informes puntuals sobre diverses temàtiques)… realitzades per AVINENÇA, evidentment. Tan sols esperem que aquest nou interlocutor no tinga la temptació de fer un ús inadequat d’aquests materials i suposem que d’ací no res encetaran el seu propi camí per generar documents i una estratègia ferma al voltant de la custòdia.

En qualsevol cas si hem fet alguna cosa en AVINENÇA al llarg dels últims anys és treballar a poc a poc (moltes vegades en silenci) i intentant generar una relació de confiança amb les entitats de custòdia i estructures d’àmbit territorial superior (com ara la Plataforma de Custodia del Territorio, i el Foro de Redes y Entidades de Custodia). I així continuarem, a poc a poc, si pot ser millorant el present.
Tan sols volíem comunicar-vos aquesta notícia tan especial. A partir d’ara el temps dirà…

Una abraçada,
Jordi Domingo Calabuig
Oficina Tècnica AVINENÇA